Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Gruzijā demontē Staļina pieminekli

© Scanpix/Reuters

Gruzijas pilsētas Gori varasiestādes nolēmušas noņemt Padomju Savienības diktatora Josifa Staļina pieminekli – sešus metrus augstu bronzas statuju. Šajā vietā tiks izveidots piemineklis 2008. gada kara ar Krieviju upuru piemiņai.

Iepriekš neizziņotais plāns realizēts naktī, un statuja ir nodota Staļinam veltīta muzeja rīcībā. Kā ziņo Reuters, statujas nocelšanas laikā policija mēģināja aizliegt reportieriem notiekošo filmēt. "Šajā vietā tiks uzsliets jauns piemineklis, kas veltīts Krievijas agresijas upuriem," pēc monumenta gāšanas sacīja pilsētas galva Zviads Hamaladze. Gori 2008. gada augustā, kad Gruzija karoja ar Krieviju, Krievijas lidmašīnas bombardēja. Šī pilsēta atrodas tikai dažu kilometru attālumā no separātiskās Dienvidosetijas.

Staļina statuja Gori stāvēja kopš pagājušā gadsimta 50. gadiem. Daudzi Gori iedzīvotāji joprojām lepojas, ka tieši no šīs vietas ir nācis viens no ietekmīgākajiem 20. gadsimta politiķiem. Gori piemineklis līdz šim bija vienīgais liela izmēra Staļina monuments visā bijušās Padomju Savienības teritorijā, kas joprojām stāvēja savā sākotnējā vietā. 1991. gadā, kad Gruzija ieguva neatkarību, cilvēki daudzviet valstī pašrocīgi gāza Ļeņina un Staļina pieminekļus, bet simtiem Gori iedzīvotāju savu pieminekli aizsargāja un panāca, ka tas paliek savā vietā.

Tomēr pēdējā laikā šis piemineklis atkal bija kļuvis par diskusiju tēmu, jo tā atrašanās goda vietā ir pretrunā ar valsts rietumniecisko nostāju. Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili ir izteicies, ka "Staļina piemineklim nav vietas 21. gadsimta Gruzijā".

J. Staļins Gori dzimis 1878. gadā. Pēc tam, kad 1917. gadā boļševiki sagrāba varu, Staļins ātri vien ieguva ietekmi Komunistiskajā partijā un panāca, ka pēc Ļeņina nāves 1924. gadā viņš kļūst par valsts vadītāju. Viņa laikā piespiedu kolektivizācijas dēļ dzīvību zaudēja miljoni cilvēku un vēl miljoni tika nogalināti 30. gadu tīrīšanas laikā un 2. pasaules karā. Daudzviet Padomju Savienībā viņa pieminekļi tika novākti jau drīz pēc Staļina nāves. Padomju slepenā dienesta čekas dibinātāja Fēliksa Dzeržinska piemineklis, saukts par Dzelzs Fēliksu, Maskavā tika nogāzts 1991. gadā, savukārt Ļeņina pieminekļi vēl joprojām daudzviet ir sastopami.