Ziņu aģentūras boikotē Zviedrijas princeses kāzas

Trīs pasaules ziņu aģentūras Reuters, AP un AFP ignorēja nedēļas nogalē notikušo Zviedrijas kroņprinceses Viktorijas kāzu ceremoniju, tādējādi protestējot pret Zviedrijas valsts raidsabiedrības noteiktajiem ierobežojumiem. Kāzas, kurās princese apprecēja savu bijušo treneri Danielu Vestlingu, bija greznākās Eiropā kopš Velsas prinča Čārlza un Diānas laulībām, turklāt pirmās karaliskās kāzas Zviedrijā vairāk nekā 30 gadu laikā.

Četras dienas ilgās kāzas, kuru kulminācija bija sestdien, izmaksāja divus miljonus eiro, un pusi no summas sedza nodokļu maksātāji. Laulību ceremonija notika Stokholmas katedrālē, bet pēc tam jaunais pāris zirgu pajūgā devās uz ostu, bet no turienes baržā uz karaļa pili, kur karalis Kārlis XVI Gustavs ar karalieni Silviju rīkoja banketu.

Tūkstoši cilvēku pulcējās Stokholmas ielās, lai varētu redzēt kroņprincesi Viktoriju un viņas līgavaini D. Vestlingu, kurš pēc kāzām kļūs par princi Danielu. Ielas bija rotātas ar karogiem, rozēm, neļķēm un hortenzijām, savukārt veikali pārdeva jaunā pāra portretus, kā arī šķīvjus, izšūtas iešļūcenes un citas lietas ar viņu smaidīgajām sejām. Tiesa, pircēju suvenīriem nebija tik daudz, kā cerēts, un arī Stokholmas viesnīcas bija likušas veltas cerības uz to, ka izdosies sagaidīt daudz viesu. Nacionālā dzelzceļa kompānija iepriekš bija izziņojusi trīs īpašus vilcienu reisus, kas cilvēkus no reģioniem vestu uz Stokholmu skatīties kāzas, bet divi no tiem tika atcelti, jo cilvēki nesteidza iegādāties biļetes.

Pagājušajā piektdienā publicētas aptaujas rezultāti liecina, ka mazāk nekā puse zviedru atbalsta monarhiju un ceturtā daļa neuzskata, ka no tās ir kāds labums.

D. Vestlings ar Viktoriju iepazinās 2001. gadā, kad kļuva par viņas personisko vingruma treneri sev piederošajā luksusa līmeņa vingrošanas zālē. Princeses tēvs sākotnēji laulībām pretojās, lai arī pats pirms 36 gadiem bija apprecējis sievu, kas nenāca no aristokrātu vides, raksta Daily Telegraph.

Aģentūras Reuters, AP un AFP bija izteikušas neapmierinātību Zviedrijas televīzijas izstrādātajiem raidīšanas un satura izplatīšanas noteikumiem. Lai arī ierobežojumi bija saistīti tikai ar televīzijas materiālu izplatīšanu, visas trīs aģentūras bija nolēmušas pasākumu boikotēt vispār un par to neziņot ne teksta, ne foto formātā. Aģentūras norādīja, ka Zviedrijas televīzija, kura kontrolē visas ar pasākuma pārraidīšanu saistītās tiesības, bija ļāvusi videomateriālus no kāzām pārraidīt tikai ar laika starpību, turklāt aizliedzot tos izmantot pēc 48 stundām.

AP galvenā redaktore Ketlīna Kerola izteikusies, ka, lai arī ierobežojumi attiekušies tikai uz videomateriāliem, tie ietekmē aģentūras iespējas veidot arī cita veida materiālus. Zviedrijas televīzijas izstrādātos noteikumus viņa uzskata par nesamērīgiem. Savukārt AFP globālo ziņu redaktors Filips Masonē ir neapmierināts ar lielo notikumu aizvien lielāko komercializāciju. "Tā ir kļuvusi par ierastu parādību sportā, bet ietekmē arī daudzus citus notikumu veidus, kuros iesaistītas slavenības," teikts AFP izplatītajā paziņojumā.

Ziņu aģentūras uzskata, ka 48 stundu periods, kurā filmētos materiālus drīkst izmantot, ir pārlieku īss, un tādi noteikumi ir neatbilstoši vēsturiski nozīmīgiem ziņu notikumiem. Turpretim Zviedrijas televīzija paziņojusi, ka Reuters mēģinot panākt atļaujas, kurām televīzija nav varējusi piekrist, jo jau pirms tam ar dažādām valstīm ir panākusi vienošanās par saviem sākotnējiem noteikumiem un ir paudusi izbrīnu par aģentūru prasībām.

Pasaulē

Katru dienu Igaunijā tiek izsniegtas simtiem jaunu ID karšu - 2023. gadā tika izsniegtas aptuveni 284 000. Visas šīs kartes ir izgatavotas no plastmasas, tāpat kā autovadītāja apliecības un desmitiem citu dokumentu, ko valsts izsniedz iedzīvotājiem, vēsta postimees.ee.