BP vajā neveiklie izteikumi

Naftas uzņēmuma BP vadītājs Tonijs Heivards laikā, kad jāatbild par naftas noplūdi Meksikas līcī, nedēļas nogalē izklaidējies, piedaloties jahtu sacensībās. Šī ir tikai viena no neveiklībām, kas naftas gigantu ir vajājusi kopš noplūdes sākuma.

Krīzes laikā atpūšas

Jahtu sacensības, kurās piedalījās arī T. Heivards, notika Ailofraitā pie Anglijas dienvidu krasta, kur JP Morgan Asset Management rīkotais pasākums bija pulcējis vairākus simtus dalībnieku. Fotogrāfi bija pamanījuši T. Heivardu burājam ar savu 270 000 dolāru vērto jahtu Bob, savukārt dienu iepriekš viņš naftas noplūdes novēršanas ikdienas pārraudzības darbus bija nodevis BP izpilddirektoram Bobam Dadlijam. T. Heivards sacensībās ieņēma ceturto vietu.

ASV Baltais nams, kas BP arī līdz šim ir ļoti kritizējis par pieļautajām kļūdām, gadījumu ar jahtām izmantoja par iemeslu vēl vienam uzbrukumam. Neatpalika arī vides aizsardzības organizācijas. "Citējot Toniju Heivardu, viņš ir atguvis savu dzīvi," sacīja Baltā nama biroja vadītājs Rems Emanuels. "Varam secināt, ka viņš nesāks karjeru sabiedrisko attiecību konsultāciju jomā." R. Emanuels šādi norādīja uz kādu no iepriekšējiem T. Heivarda neveiklajiem izteikumiem, kurā viņš atzina noplūdes radītās neērtības un sacīja, ka "neviens cits vairāk par mani nevēlas, lai tas būtu beidzies", un "es vēlos atpakaļ savu līdzšinējo dzīvi". Toreiz kritiķi norādīja, ka viņam jau nu vajadzētu vismazāk žēloties par grūtībām, jo ir daudz citu cilvēku, kuriem piesārņojums ir radījis krietni vairāk nepatikšanu, nemaz nerunājot par naftas platformas sprādzienā bojāgājušo 11 cilvēku piederīgajiem.

Vides aktīvistu organizācija Greenpeace paziņoja, ka atpūta katastrofas laikā ir aizvainojoša un līdzinās sāls kaisīšanai brūcēs. Organizācijas Friends of the Earth preses pārstāvis Hjū Valdings izteicās, ka, "spriežot pēc rezultātiem, diez vai šo puisi var uzskatīt par īsti kompetentu". Savukārt ASV senators Ričards Šelbijs, kura pārstāvētais Alabamas štats ir viens no naftas piesārņojumā tieši skartajiem, izteicies, ka T. Heivarda atpūta ir "augstprātības virsotne". "Jahtai būtu jāatrodas šeit, lai vāktu naftu," viņš sacīja telekanālam Fox News.

BP gan mēģināja priekšnieku aizstāvēt, norādot, ka neatkarīgi no tā, kur viņš atrodas, T. Heivards visu laiku saglabā kontaktu ar uzņēmumu, lai zinātu, kas notiek. Uzņēmuma preses pārstāvis Roberts Vains skaidro, ka šī ir bijusi T. Heivarda pirmā brīvdiena kopš noplūdes sākuma.

Naftas noplūde – "niecīga"

Uzņēmuma pārstāvji kopš aprīļa, kad uzsprāga naftas ieguves platforma un sākās noplūde, nereti ir izrunājušies tā, ka vēlāk par to ir jākaunas. Sākotnēji vadība mēģināja pārliecināt, ka noplūde ir maznozīmīga, bez tam vairākkārt bija nepamatoti optimistiski par savu spēju to ierobežot. 18. maijā, trīs nedēļas pēc noplūdes sākuma, T. Heivards sacīja, ka notikušā ietekme uz vidi būs "ļoti, ļoti neliela", savukārt dažas dienas iepriekš, 14. maijā, viņš, mēģinot nomierināt satrauktos prātus, laikrakstam The Guardian sacīja, ka "Meksikas līcis ir ļoti liels okeāns" un "naftas un tās neitralizētājs, ko mēs beram ūdenī, ir niecīgs salīdzinājumā ar ūdens daudzumu". Savukārt martā ASV iestādēm iesniegtajā dokumentā par naftas sūknēšanas iespējamo ietekmi uz vidi bija teikts, ka naftas noplūde ir maz ticama, bet, ja tā notiks, tā būs neliela. Televīzijas ziņu raidījumos bieži rādītie kadri, kā līcī izplūst nafta, ir bijis viens no spēcīgākajiem elementiem, kas veicina skepsi par BP vadības izteikumiem.

Zīmīgi, ka pagājušajā gadā ASV valdības iestādēm iesniegtajā katastrofas plānā BP apņemās nesolīt, ka noplūdes dēļ cietušās vērtības, vide un jebkas cits tiks atjaunoti sākotnējā stāvoklī, savukārt T. Heivards pirms vairākām nedēļām intervijā BBC sacīja tieši to: Meksikas līcis un tā piekraste pēc glābšanas darbu beigām būs tāda, kā bija pirms noplūdes.

Kad finansiālo neskaidrību dēļ biržās strauji kritās BP vērtība, uzņēmums izplatīja paziņojumu, kurā teica, ka tam nav ziņu, kas šo kritumu ir izraisījis. Tas izklausījās apmēram tā: "Naftas noplūde? Kāda noplūde?" Savukārt BP priekšsēdētājs Karls Henriks Svanbergs pēc tikšanās ar ASV prezidentu Baraku Obamu mēģināja pateikt, ka nožēlo ekoloģisko katastrofu, tomēr tā vietā pateica ko citu, kas vēl vairāk saniknoja amerikāņus: "Esmu dzirdējis izteikumus, ka lielās naftas kompānijas ir negausīgi uzņēmumi, kam ir vienalga. Bet ar BP tā nav. Mēs rūpējamies par mazajiem cilvēkiem." Vēlāk K. H. Svanbergs atvainojās un sacīja, ka ir neveikli izteicies.

Tēlu glābj ar reklāmu

Sabiedrisko attiecību speciālisti uzskata, ka BP šajās situācijās visvairāk trūkst cilvēciskas līdzjūtības. "Visas krīzes ir personiskas," aģentūrai AP saka sabiedrisko attiecību uzņēmuma Levick Strategic Strategic Communications vadītājs Ričards Leviks. "Būtiski svarīga ir rīcība un upurēšanās."

Vislabākais, ko BP varētu darīt, būtu novērst noplūdi, tomēr, tā kā tas pašlaik pilnībā nav iespējams, sabiedrisko attiecību speciālisti pieļauj, ka tā vietā T. Heivards būtu varējis parādīt sevi no labās puses, pats personīgi piedaloties savākšanas darbos. Vēl uzņēmumam par labu nāktu, ja uzņēmums, paužot solidaritāti, savās piekrastes rajonu degvielas uzpildes stacijās samazinātu degvielas cenu. Bet tā vietā BP ir tērējis miljonus dolāru reklāmas kampaņās, kas paredzētas tēla spodrināšanai, tomēr ir izsaukušas vēl lielāku kritiku.

"Krīzes vadība ir, lai risinātu problēmu, nevis lai izskatītos labi," saka krīžu vadības konsultants no Melburnas Tonijs Žaks. "BP ir darījuši to, kas nav bijis gudri, bet, ja tā padomā, ko gan var darīt, lai šādā situācijā izskatītos labi?"

Pašlaik BP izdodas savākt lielu daļu no Meksikas līcī izplūstošās naftas, no bojātā ventiļa pa cauruli savācējkuģī nonāk 25 000 līdz 30 000 barelu naftas dienā. Tomēr gala risinājums būs gatavs tikai augustā, kad tiks pabeigti papildu urbumi, pa kuriem sūknēt naftu un kas ļaus mazināt spiedienu bojātajā ventilī.