Marka Tvena manuskriptu pārdod par 242 000 dolāru

Izsolē par 242 000 dolāru šonedēļ pārdots nepublicēts Marka Tvena manuskripts Ģimenes skečs, kas veltīts rakstnieka meitai.

Pirms Sothebys izsoles tika prognozēts, ka manuskripta cena varētu sasniegt 120 000 līdz 180 000 dolāru, tomēr rezultāts ir pārsniedzis prognozes. Manuskripta jaunais īpašnieks tiek turēts slepenībā. M. Tvena meita Olīvija Klemensa, kas 24 gadu vecumā nomira ar meningītu, ir bijusi iedvesmas avots divu M. Tvena stāstu Žanna d"Arka un Zirga stāsts sarakstīšanai.

64 lappuses garais un ap 1896. vai 1897. gadu tapušais rokraksts ir viens no 200 M. Tvena dokumentiem – vēstulēm, citiem manuskriptiem un fotogrāfijām, kas tika piedāvāti izsolē. Kopumā šie dokumenti izsolē tika pārdoti par 2,2 miljoniem dolāru, kas ir krietni vairāk sākotnēji prognozētie 750 000 līdz 1,2 miljoni dolāru.

"Ikviens Marka Tvena arhīvs vai kolekcionārs būtu gatavs divus vai trīs gadus dzīvot badā, lai tikai varētu nopirkt ko tādu," sacīja Kalifornijas Bērklijas universitātes Marka Tvena dokumentu arhīva ģenerālredaktors Roberts Hērsts. Kalifornijas universitātei pieder vislielākais ar M. Tvenu saistīto dokumentu arhīvs, un universitātei arī pieder autortiesības uz pārdoto manuskriptu un teju vai visu citu, uz ko šāda veida ierobežojumi vēl attiecas. Kalifornijas universitāte pašlaik strādā pie M. Tvena audiobiogrāfijas rediģēšanas, lai to izdotu pirmo reizi. Novembrī, kad tiks atzīmēta rakstnieka 175. dzimšanas diena, grāmatnīcās nonāks pirmais no šā darba trim sējumiem. Šo darbu M. Tvens bija rakstījis savas dzīves pēdējos četrus gadus, cieši piekodinot, ka daudzas tā daļas nedrīkst publicēt, pirms nav pagājuši simts gadi kopš viņa nāves.

Ģimenes skečs nav iekļauts M. Tvena autobiogrāfijā, jo to rakstnieks nav paredzējis darīt. Tomēr Ģimenes skečs iznāks citā grāmatā, kurā Kalifornijas universitāte publicēs viņa darbus no savā rīcībā esošajiem oriģināliem vai kopijām.

Iepriekšējo reizi liela M. Tvena darbu kolekcija tika izsolīta 2003. gadā, un arī tad izsoli rīkoja Sothebys nams. Toreiz dažādas piemiņas lietas un suvenīri tika pārdoti par 1,4 miljoniem dolāru.

Marks Tvens jeb īstajā vārdā Semjuels Lenghorns Klemenss nomira 1910. gadā 74 gadu vecumā.

Pasaulē

Katru dienu Igaunijā tiek izsniegtas simtiem jaunu ID karšu - 2023. gadā tika izsniegtas aptuveni 284 000. Visas šīs kartes ir izgatavotas no plastmasas, tāpat kā autovadītāja apliecības un desmitiem citu dokumentu, ko valsts izsniedz iedzīvotājiem, vēsta postimees.ee.