BP sodīšanā saskata dubultstandartus

Indijas aktīvisti, kas mēģina panākt taisnīgu tiesu par lielās industriālās katastrofas izraisīšanu Indijas pilsētā Bopalā pirms 26 gadiem, ASV valdību, kas vēršas pret naftas kompāniju BP, apsūdz dubultstandartos. Aktīvisti norāda, ka bargs sods ir piespriests uzņēmumiem, kas piesārņo ASV teritoriju, tanī pašā laikā ASV ignorē savu uzņēmumu izraisītās katastrofas ārvalstīs.

Trešdien BP, kas Meksikas līcī izraisījis ASV vēsturē lielāko naftas noplūdi, piekrita izveidot 20 miljardus dolāru vērtu fondu, no kura tikts segti glābšanas un tīrīšanas darbi. Izskanot šīm ziņām, Indijas aktīvisti ir norādījuši, ka par 1984. gadā Bopalā notikušo nāvējošo gāzes noplūdi līdzīga atbildība būtu jāuzņemas amerikāņu uzņēmumam Union Carbide. Noplūdes dēļ tūdaļ un vēlākajos gados dzīvību zaudēja 15 līdz 25 tūkstoši cilvēku, bet kopā cietušo skaits sasniedz 600 tūkstošus cilvēku.

Tikai šomēnes par notikušo avāriju noslēdzās pirmā tiesvedība, bet septiņām Union Carbide Indijas amatpersonām piespriestie sodi – divi gadi cietumā un naudas sods – ir izraisījuši sašutumu Indijā, jo daudzi uzskata, ka sods ir nepieņemami mazs. Union Carbide toreizējais priekšsēdētājs Vorens Andersons ir aizbēdzis uz ASV un Indijā atzīts par bēgli. Viņa bēgšana ir izraisījusi jautājumus, kā viņam pēc notikušā izdevās atstāt Indiju.

Organizācijas Bopalas informācijas un rīcības grupa aktīvisti norāda, ka BP divu mēnešu laikā bija jāizveido postījumu kompensācijas fonds, turpretī Bopalas traģēdijas upuriem tādu iespēju iegūt kompensāciju un taisnību nav. "Obama, jūs no korporācijas prasāt atbildību par nodarīto jūsu valstī, bet kāpēc jūs nesaucat pie atbildības amerikāņu korporāciju par nodarīto ārvalstīs?" vaicā organizācijas pārstāve Račna Dingra. "Ja tie nav dubultstandarti, tad kas tie ir?"

Savukārt Dow Chemical, kas ir Union Carbide īpašnieks, no atbildības izvairās, jo uzņēmumu iegādājās desmit gadus pēc tam, kad Union Carbide bija panācis vienošanos ar Indijas valdību, 1989. gadā samaksājot upuriem 470 miljonus dolāru.