Ratko Mladiču lūdz atzīt par mirušu

Bijušā Bosnijas serbu komandiera un Eiropas visvairāk meklētā kara noziedznieka Ratko Mladiča ģimene ir vērsusies Serbijas tiesā, lai viņu oficiāli atzītu par mirušu, tādējādi pārtraucot bēgļa meklēšanu.

Dokumentus Belgradas tiesā iesniedzis R. Mladiča ģimenes advokāts Milošs Šaljičs, un tajos lūgts pasludināt, ka 15 gadu meklēšanā bijušais R. Mladičs ir miris. "Mladičs pēdējo reizi redzēts 2003. gada februārī," laikrakstam Večernje Novosti sacīja M. Šaljičs. Pēc tam, par spīti starptautisko un vietējo drošības dienestu meklējumiem, nav gūti pierādījumi, ka viņš ir dzīvs." Advokāts arī stāsta, ka R. Mladičs, kam pašlaik būtu 68 gadi, bija smagi slims un bez medicīniskās aprūpes nebūtu varējis izdzīvot. Savukārt miršanas apliecība nozīmētu mazāku spiedienu viņa ģimenei, kuru tagad mokot izmeklētāji. Ja lūgums tiks atbalstīts, R. Mladiča sieva varēs saņemt valsts pensiju, kā arī pārdot R. Mladiča īpašumus, vēsta BBC.

Apsūdzības kara noziegumos R. Mladičam ANO Bijušās Dienvidslāvijas kriminālnoziegumu tribunāls izvirzīja 1995. gadā. Serbijas amatpersonas mēģinājumus panākt R. Mladiča atzīšanu par mirušu neatbalsta un sola, ka viņa meklējumi turpināsies. Serbijas kara noziegumu prokurora vietnieks Bruno Verkaričs bēgļa ģimenes iniciatīvu nodēvējis par "avantūru". Savukārt Rasims Ljajičs, kurš vada Serbijas Nacionālo padomi sadarbībai ar Bijušās Dienvidslāvijas kriminālnoziegumu tribunālu, izteicies, ka šādi mēģinājumi ir "ņirgāšanās par valsti".

R. Mladiča arests ir būtisks priekšnoteikums, lai Serbija varētu kļūt par Eiropas Savienības dalībvalsti. Viņš ir apsūdzēts par saistību ar Srebrenicas slaktiņu 1995. gadā, kad Bosnijā serbu spēki nogalināja apmēram 8000 musulmaņu, un trīs gadus ilgušo Bosnijas galvaspilsētas Sarajevas blokādi, kuras dēļ dzīvību zaudēja desmiti tūkstoši cilvēku.

Serbu varasiestādes domā, ka R. Mladičs slēpjas Belgradā dažu savu karalaika biedru aizgādībā un ārpus savas slēptuves nekad neiziet.