Atrod pazudušo kuģotāju

16 gadu vecā amerikāņu meitene, kas vienatnē mēģina apbraukt apkārt pasaulei un bija nosūtījusi trauksmes signālu, pēc plašiem meklēšanas darbiem ir atrasta. Viņas dzīvībai briesmas vairs nedraud.

Dēkaine Abija Sanderlenda briesmu signālu bija raidījusi ceturtdien pēc tam, kad viņas jahta Wild Eyes, kas atrodas Indijas okeānā, bija iekļuvusi lielos viļņos un pārtrūka satelīttelefonu sakari ar atbalsta komandu, vēsta Reuters. Vēja ātrums sasniedza 90 kilometru stundā, bet viļņu augstums – sešus metrus.

Jahtas meklēšanas operācijā tika iesaistīti Austrālijas Gaisa spēki, kā arī ASV un Francija, kas uz meitenes atrašanās vietu norīkoja glābšanas kuģus un komerciālo reisu lidmašīnu.

Austrālijas amatpersonas vakar pavēstīja, ka jahtai ir nolūzis masts, turklāt ir pamats domāt, ka ir atlauzts arī ķīlis. Gaisa spēku pārstāvjiem bija izdevies ar meiteni sazināties un noskaidrot, ka viņas veselībai nekas nekait. Meitenes ģimene bija baiļojusies, ka jahta varētu būt apgāzusies un meitene tajā iesprostota vai arī noskalota no tās klāja, ziņo Daily Telegraph. Pie avarējušās jahtas dodas Francijas zvejas kuteris, kurš mērķi sasniegs šodien vai rīt. Tas meiteni nogādās drošībā.

A. Sanderlenda savu ceļojumu sāka šā gada janvārī Kalifornijā. Pēdējās dienas viņa bija ziņojusi par sliktiem laika apstākļiem, un to dēļ cietusi arī jahta. Viņa pirms tam bija jahtu saviem spēkiem salabojusi, tomēr tas esot bijis sarežģīts uzdevums, jo vienā brīdī tā sākusi griezties uz riņķi.

A. Sanderlenda bija cerējusi uzstādīt pasaules rekordu, kļūstot par jaunāko cilvēku, kas vienatnē un bez apstāšanās apkuģojis apkārt pasaulei, bet no šā sapņa viņa atteicās pēc tam, kad tehnisku problēmu dēļ nācās piestāt Keiptaunā, lai tur veiktu jahtas remontu.

Austrālijas kuģošanas veterāns Īens Kīrnans, kuram savā laikā piederēja ātruma rekords pasaules apceļošanā, izteicies, ka A. Sanderlendas ceļojums ir bijis slikti plānots, ja viņa izvēlējusies ceļot pa bīstamiem ūdeņiem, turklāt šajā gadalaikā, kad tur ir ziema un pūš spēcīgi vēji. "Es nezinu, ko 16 gadu vecā meitene dara Indijas okeānā ziemā. Tas ir pārdroši." Savukārt austrālietis Martijs Stilss, kurš bija būvējis citas padsmitgadnieces Džesikas Vatsones laivu kuģojumam apkārt pasaulei, izteicies, ka A. Sanderlenda ir izvēlējusies nepareiza tipa jahtu, jo viņas jahta ir būvēta, lai būtu maksimāli ātra, nevis droša. Savukārt visskarbākie vārdi meitenes ģimenei izskanējuši ASV, kur viņas vecāki, kas šādam ceļojumam devuši piekrišanu, tiek apvainoti bērna pakļaušanā briesmām.

Šī meitene ir tikai viena no pusaudžiem, kas pēdējā laikā ir mēģinājuši un nereti arī sekmīgi paveikuši ceļu apkārt pasaulei. Tomēr katru reizi šādi pasākumi izraisa arī diskusijas, vai ir prātīgi, ka vecāki ļauj saviem bērniem uzņemties šādus riskus. Pagājušajā gadā pēc tiesas iejaukšanās tika atlikts 13 gadu vecās nīderlandiešu meitenes Lauras Dekeres iecerētais ceļojums apkārt pasaulei. A. Sanderlendas brālis pasauli apkuģoja 17 gadu vecumā un kļuva par pirmo cilvēku, kuram kas tāds ir izdevies vecumā līdz 18 gadiem.

Maksa par pakalpojumu: 0.00 LVL