Neizdodas novērst naftas noplūdi Meksikas līcī

Naftas gigantam BP kārtējo reizi nav izdevies novērst naftas noplūdi Meksikas līcī, kas ir kļuvusi par lielāko šāda veida katastrofu ASV vēsturē. Uzņēmums atzinis savu neveiksmi un sola izmēģināt nākamo metodi.

BP ir atzinis, ka pēdējā izmantotā pieeja, kas paredzēja bojātajā naftas vadā iesūknēt dubļus, plastmasas, dzelzs un gumijas atkritumus, nav devusi gaidītos rezultātus. Šo metodi uzņēmums sāka izmantot pagājušajā trešdienā. Bet, ja tā būtu sekmīga, līdz šim laikam noplūdei jau bija jābūt likvidētai. "Mēs neesam spējuši apturēt naftas plūsmu," nedēļas nogalē sacīja BP operāciju vadītājs Dūgs Satls. "Tas, ka neesam varējuši to apturēt un ka mums līdz šim nav bijis panākumu, baida visus."

Trīs piegājienos sprādzienu novērsējā, kas atrodas līča dzelmē un caur kuru plūst nafta, ir iepumpēti 30 000 barelu dubļu. Tomēr pretēji gaidītajam sprādzienu novērsējs nav aizdambējies un nafta pa to turpina izplūst līcī.

Līdz šim Meksikas līča dzīvās dabas glābšanā izmantoti dažādi līdzekļi. Daļēji palīdzējušas ir bonas, kas ierobežo naftas plankuma izplešanos. Izmantota arī kontrolēta dedzināšana, tomēr šis līdzeklis rada bažas par gaisa piesārņojumu. Naftas neitralizēšanai lietoti arī ķīmiski līdzekļi, bet speciālisti brīdina, ka tie var būt nāvējoši ūdens radībām. BP virs naftas urbuma bija mēģinājis novietot milzīgu kupolveida 125 tonnas smagu konteineru, kurā nafta uzkrātos un to varētu sūknēt ārā, tomēr parādījās tehniskas problēmas, jo konteinera iekšpusē sāka veidoties ugunsnedroši gāzes kristāli. Pēc tam jūras dzelmē tikai nolaista caurule, ar kuru tika mēģināts sūknēt izplūstošo naftu, taču lielu naftas daudzumu šādā veidā savākt neizdevās.

Nākamais risinājums, ko BP grasās izmēģināt, ir nozāģēt plīsušo naftas cauruli un caurumam uzlikt uzmavu. Iekārtas, kas nepieciešamas operācijai, jau ir notikuma vietā, bet darbi varētu ilgt vairākas dienas. Katru dienu Meksikas līcī izplūst vismaz 12 000 barelu naftas.

Naftas piesārņojuma visvairāk apdraudētās Luiziānas piekrastes iedzīvotāji aizvien skaļāk pauž savu neapmierinātību. "Visi sāk apzināties, ka vasara ir sabojāta," aģentūrai AP sacīja laivu tirdzniecības centra Cyprsss Cove Marina vadītājs Maikls Belejs. Pašlaik glābšanas darbos ir iesaistīti 20 000 cilvēku. ASV prezidents Baraks Obama, kurš pagājušajā nedēļā bija devies uz piesārņojuma skartajām teritorijām, solījis tīrīšanas un glābšanas darbos iesaistīt vēl divtik.