Zāļu uzņēmumi atstāj Grieķiju

Par aiziešanu no Grieķijas tirgus ir paziņojis jau otrais Dānijas zāļu ražotājs – Leo Pharma. Šādā veidā farmācijas uzņēmumi protestē pret Grieķijas valdības lēmumu samazināt zāļu cenu par 25 procentiem.

Dekrēts par medikamentu cenu pazemināšanu stājās spēkā 3. maijā.

Leo Pharma ražo līdzekli pret asinsvadu nosprostošanos un pret psoriāzi jeb zvīņēdi. Uzņēmuma pārstāvis Harts Hansens izteicies, ka zāļu cenas samazināšana var iedrošināt līdzīgi rīkoties arī citas valstis, kurām ir problēmas ar budžeta deficītu, piemēram, Īriju un Itāliju. Viņš uzskata, ka uzņēmumam Grieķija bija jāboikotē, citādi tam zaudējumu dēļ nāktos atlaist darbiniekus.

Pagājušajā nedēļā par aiziešanu no Grieķijas paziņoja arī Novo Nordisk, kas ražo 17 plaši izmantotus insulīna līdzekļus. Arī Novo Nordisk, kas ir pasaulē lielākais insulīna izstrādājumu ražotājs, savu lēmumu skaidro ar līdzīgiem iemesliem. "Dekrēts nozīmē, ka vairumtirgotāji šos izstrādājumus vairs nepasūtīs, jo viņi tos tālāk varēs pārdot tikai ar zaudējumiem, jo iepirkuma cena būs samazināta," aģentūrai AFP stāstīja Novo Nordisk korporatīvās saziņas vadītājs Mike Ruliss. Savukārt, ja uzņēmums pats samazinātu cenas, tas radītu zaudējumus. Uzņēmums gan ir piekritis samazināt cenu insulīnam pudelītēs, kuru sev injicē diabēta slimnieki. Savukārt glikagonu, kuru arī izmanto diabēta slimnieki, uzņēmums solījis piegādāt bez maksas. Zāles, kuras uzņēmums vairs nepiegādās, Grieķijā izmanto apmēram 50 000 cilvēku.

Grieķijas valdība, kas cenšas mazināt budžeta deficītu, farmācijas uzņēmumu lēmumu uzskata par netaisnu un par šantāžas izpausmi, jo šo uzņēmumu ražojumiem savā jomā ir monopolstāvoklis. Ekonomikas ministrijas ģenerāldirektors Stefans Konbinoss intervijā BBC sacīja, ka Grieķija zāļu jomā ir viena no trim visdārgākajām Eiropas valstīm un ka iepriekšējos gadu desmitos zāļu kompānijas Grieķijā ir labi nopelnījušas, līdz ar to tām pienāktos pieņemt prasību samazināt cenu. Viņš izteica cerību, ka tomēr būs iespējams panākt kompromisu par zāļu cenu.

Grieķijas valdība ir solījusi zāļu uzņēmumiem samaksāt 5,6 miljardus eiro lielo parādu par slimnīcu iekārtām un zālēm. Tomēr Grieķijas Zinātnes un veselības pakalpojumu nodrošinātāju asociācija ir brīdinājusi, ka ir visai maza iespēja panākt vienošanos un ka valsts slimnīcām draud zāļu embargo.