Vācijā rekordzema dzimstība

Dzimstības rādītāji Vācijā ir sasnieguši zemāko līmeni, kāds reģistrēts kopš 1946. gada, un demogrāfi brīdina, ka sabiedrības novecošanās tuvākajos gados radīs nopietnas problēmas.

Pēc Vācijas Federālā statistikas biroja datiem, 2009. gadā Vācijā ir piedzimis 651 000 bērnu, kas ir par 30 000 mazāk nekā 2008. gadā – kritums ir 3,6 procenti. 1990. gadā Vācijas sievietēm vidēji bija 1,5 bērni, savukārt pašlaik vidējais rādītājs ir noslīdējis līdz 1,38. Pērn Vācijā piedzima par 190 000 mazāk cilvēku nekā nomira, un šāds deficīts ir krietni par lielu, lai būtu iespējams uzturēt stabilu iedzīvotāju skaitu valstī.

"Dzimstība Vācijā pēdējos gados ir palikusi zemā līmenī, lai arī citās valstīs, kurās dzimst maz bērnu, rādītāji ir uzlabojušies, piemēram, Itālijā un Čehijā," žurnālam Time sacīja Maksa Planka Demogrāfisko pētījumu institūta izpilddirektors Jošua Goldšteins. "Sievietes turpina atlikt bērnu radīšanu uz vēlāku laikposmu, un šī atlikšana uz laiku mazina dzimstības līmeni." Pēc J. Goldšteina datiem, Vācijai zemās dzimstības periods ir visilgākais no visām Eiropas valstīm.

Iedzīvotāju attīstības institūta pētnieks Stefens Krēnerts domā, ka lēmumu par bērnu neradīšanu ietekmē problēmas ar valsts bērnudārziem, un arī skolās nodarbības beidzas agrāk nekā daudzviet citur Eiropā, un vecāki nevar atļauties maksāt papildus par bērnu pieskatīšanu. Lai varētu rūpēties par bērniem, daudzām sievietēm ir jāatsakās no karjeras.

Zemā dzimstība ir kļuvusi arī par politisku jautājumu. Pēdējo gadu laikā kanclere A. Merkele ir ieviesusi vairākas programmas, kas vērstas uz bērnu skaita palielināšanu. Vecākiem – gan mātēm, gan tēviem –, kas pirmo gadu pēc bērna dzimšanas dzīvo mājā, tiek maksāti 67 procenti no viņu līdzšinējiem ienākumiem. Vismaz daļēji šī programma ir atmaksājusies, jo pašlaik bērnus pieskata arī viena piektā daļa tēvu. A. Merkele ir solījusi arī krietni palielināt bērnistabu skaitu. Tomēr laikā, kad Vācija ir piekritusi piešķirt miljardiem eiro Grieķijas glābšanai un arī pašmājās ekonomiskā situācija nav ļoti laba, ir grūti rast līdzekļus visām jomām.

Demogrāfi brīdina, ka dzimstības palielinājumam ir jānāk drīz, citādi, pēc pašreizējām tendencēm, nākamajos 50 gados Vācijas iedzīvotāju skaits no 82 miljoniem samazināties līdz 65 miljoniem. Aizvien samazināsies strādājošo cilvēku skaits, bet pieaugs apgādājamo skaits, un tas atstās aizvien smagāku slogu uz strādājošo pleciem.