Pārbaudīs britu drošības dienesta darbu pirms terorakta

Lielbritānijā notiks izmeklēšana saistībā ar policijas un drošības dienesta MI5 darbību pirms 2007. gada jūlijā notikušajiem terora aktiem Londonā un to, vai šīs institūcijas ir darbojušās atbilstoši saviem pienākumiem.

2005. gada 7. jūlijā Londonas metro un divstāvu autobusā uzspridzinājās četri pašnāvnieki, paņemot līdz 52 cilvēku dzīvības, bet ievainojumus guva aptuveni 700. Viens no izmeklēšanas jautājumiem ir pētīt policijas un MI5 darbu pirms uzbrukumiem un pārbaudīt, vai šīm institūcijām pirms uzbrukumiem bija informācija par gaidāmajiem terora aktiem. "Izmeklēšanā tiks izskatītas iespējamās izlūkdienestu kļūdas un rīcība tūlīt pēc spridzināšanām," paziņojusi tiesnese Hītera Haleta. "Pēc mana uzskata, ir jāizmeklē, kas drošības dienestiem bija zināms gadu vai divus pirms notikušā. Šāda veida uzbrukumi netiek izplānoti vienā naktī."

Dženina Mičela, kuras vīrs Pols vienā no sprādzieniem izdzīvoja, ir paudusi gandarījumu par tiesneses lēmumu izmeklēšanu saistīt arī ar MI5 darbu. "Mēs esam nobažījušies, ka iestāžu darbā ir bijuši nopietni trūkumi," viņa sacīja intervijā AFP. Esam atviegloti, ka kāds valdībā grasās izpētīt, kas notika."

Par gaidāmo procedūru gan ir izskanējuši arī kritiski viedokļi. Tiesnese ir paziņojusi, ka cietušo piederīgajiem piešķirs ieinteresētās personas statusu, kas viņiem ļaus iepazīties ar liecībām, tomēr šādu tiesību nebūs pašiem cietušajiem. Džekija Patnema, viena no spridzināšanās izdzīvojušajiem cilvēkiem, BBC izteica bažas, ka šis lēmums nedos iespējas izmeklēšanā iesaistīties cietušajiem. "Mūsu loma tagad būs tikai atbildēt uz jautājumiem, ko mēs darīsim

labprāt, bet mūsu pašu jautājumi var palikt neatbildēti, ja vien tos neuzdos kāds cits," viņa teica. "Kārtējo reizi birokrātija mūs ir nostūmusi malā."

Daudzi cietušie nav saņēmuši skaidrojumu, kāpēc drošības dienesta darbinieki neizsekoja teroristu vadoni Mohammadu Sidiku Hānu, kurš tika redzēts 17 mēnešu pirms uzbrukuma, tiekoties ar vienu no spridzinātājiem. MI5 advokāti gan bija izteikušies, ka izmeklēšanas informācija varētu būt noderīga teroristu grupējumam Al Qaeda un ka to nedrīkst publiskot.