Berlīnē mīkstinās marihuānas ierobežojumus

Berlīne grasās pieņemt noteikumus, kas atļautu indivīdiem glabāt līdz 15 gramiem marihuānas. Šādā veidā Berlīne varētu kļūt par pilsētu, kas pret marihuānu ir viena no visiecietīgākajām Eiropā.

Arī līdz šim zālītes izplatības ierobežojumi Berlīnē bijuši visai liberāli un, kā raksta Spiegel, nav nekas neparasts redzēt cilvēkus šo vielu patērējam publiskās vietās. Savukārt Berlīnes pašvaldības Veselības departaments plāno palielināt indivīdam pieļaujamo glabājamās marihuānas vai hašiša apjomu līdz 15 gramiem.

Vācijas federālā likumdošana atļauj uzglabāt marihuānu "mazos apmēros", savukārt to, cik daudz ir "mazs apmērs", nosaka katra pavalsts pēc saviem ieskatiem. Vairākumā pavalstu šis apjoms ir seši grami. Berlīnē līdz šim atļauts bija uzglabāt desmit gramu.

Drīzumā pašreizējie ierobežojumi zaudēs likuma spēku, tāpēc Berlīnes veselības pārvaldniece Katrīna Lompšere izsludinās jaunus, kuros pieļaujamais marihuānas apjoms ir palielināts. Viņa nepieciešamību pieļaujamo apjomu palielināt skaidro ar to, ka arī desmit gramu slieksnis ir izrādījies veiksmīga izvēle. Tomēr viņa tā arī nav atbildējusi uz jautājumu, kā šie panākumi ir izpaudušies.

Ne visi ir sajūsmā par pašvaldības plāniem. Sociāldemokrāti, K. Lompšeres pārstāvētās Kreisās partijas koalīcijas partneri Berlīnē, stāsta, ka Kreisā partija pirms lēmuma par pieļaujamā marihuānas daudzuma palielināšanu par to ar saviem koalīcijas partneriem nav diskutējusi.

Ir izskanējušas bažas, ka jaunie noteikumi atvieglos dzīvi narkotiku izplatītājiem. Berliner Zeitung brīdina, ka izplatītāji savā labā izmantos liberālos noteikumus un sev līdzi nenesīs marihuānas daudzumu, kas lielāks par atļauto.

Līdz šim Nīderlande ir ieguvusi marihuānas cienītājiem labvēlīgas valsts slavu, tomēr tur indivīdi glabāt drīkst tikai piecus gramus zālītes. Beļģijā ierobežojums ir trīs grami. Nesen Čehija pieņēma liberālu likumu par narkotikām, kurā katram cilvēkam atļauts audzēt līdz pieciem marihuānas kaņepju stādiem un uzglabāt līdz 20 marihuānas cigaretēm.

Svarīgākais