Lidmašīnas katastrofā vienīgais izdzīvojušais zēns veseļojas

© Scanpix

Trešdien Lībijā notikušajā lidmašīnas avārijā vienīgais izdzīvojušais ir deviņgadīgs nīderlandiešu zēns. Viņam ir veikta sadragāto kāju operācija, un ārsti paziņojuši, ka pēc tās zēns jūtas labi.

Kā ziņo Nīderlandes masu saziņas līdzekļi, izdzīvojušais ir Rubens van Asuvs no Tilbūras. Pēc puikas vecmāmiņas stāstītā, viņš uz Āfriku bija devies kopā ar savu brāli un vecākiem, kuri atzīmēja kāzu jubileju.

Lidsabiedrības Afriqiyah lidmašīna Airbus 330-200 trešdien avarēja dažas minūtes pirms nolaišanās Lībijas galvaspilsētas Tripoles lidostā. Tā vairāk nekā septiņas stundas bija lidojusi no Dienvidāfrikas pilsētas Johannesburgas. Apmēram puse no 103 cilvēkiem, kas avārijas laikā atradās lidmašīnā, bija nīderlandiešu tūristi, kas Dienvidāfrikā bija pavadījuši brīvdienas. No lidmašīnas, kas nokrita netālu no skrejceļa, nekas daudz pāri nav palicis. Par avārijas iemesliem ir sākusies izmeklēšana. Ir zināms, ka lidmašīnas pilots bija brīdinājis lidostas dispečerus par problēmām.

Lidmašīnai avarējot, zēnam četrās vietās lauztas kājas, un viņš zaudēja daudz asiņu. Lībijas televīzija rādīja kadrus, kuros puika redzams ar skābekļa masku, bet vakar slimnīcas pediatrs Hamīda el Sahelī sacīja, ka zēns pašlaik jau elpo normāli un viņa iekšējie orgāni ir veseli, arī smadzenēs, kaklā un galvaskausā bojājumu nav. Tiklīdz zēna veselības stāvoklis atļaus, viņš tiks nogādāts Nīderlandē, savukārt jau tagad pie izdzīvojušā ir ieradušies viņa radinieki, vēsta Reuters.

Pašlaik ir grūti izskaidrot, kādā veidā zēnam izdevās palikt dzīvam. "Stāsts par vienu vienīgu izdzīvojušo var šķist kā neiespējama sagadīšanās, bet patiesībā tā ir noticis vairākas reizes," aģentūrai AP sacīja amerikāņu pilots un aviācijai veltītu grāmatu autors Patriks Smits. Pēdējo desmit gadu laikā ir bijuši vismaz pieci gadījumi, kad lidmašīnas katastrofā izdzīvo tikai viens cilvēks. Arī pagājušajā gadā 13 stundas pēc lidmašīnas avārijas Indijas okeānā pie Komoru salām bija atrasta izdzīvojusi kāda franču meitene – pārējie 152 cilvēki, kas bija lidmašīnā, gāja bojā. Viņa, kas tik tikko mācēja peldēt un kurai nebija glābšanas vestes, bija pieķērusies pie lidmašīnas atlūzas. 2003. gadā Sudānas lidsabiedrības Sudan Airways aviolainera avārijā smagus ievainojumus guva, bet izdzīvoja divus gadus vecs zēns – vienīgais no 118 cilvēkiem uz borta. Tā paša gada martā Air Algeria avārijā, kurā gāja bojā 102 pasažieri un apkalpes locekļi, izdzīvoja 28 gadus vecs karavīrs Jūsefs Džillali.

Svarīgākais