Islāmisti Marokā iebilst pret Eltonu Džonu

Marokas lielākā islāmistu partija ir pieprasījusi, lai tiktu aizliegts Eltona Džona šomēnes Rabātā plānotais koncerts, jo mūziķis ir homoseksuāls.

"Mēs kategoriski noraidām šā dziedātāja parādīšanos, jo viņš rada homoseksualitātes izplatīšanās risku Marokā," paziņojis opozīcijā esošās Taisnīguma un attīstības partijas parlamenta frakcijas vadītājs Mustafa Ramīds.

"Problēma ir nevis ar pašu mūziķi, bet ar tēlu, kāds viņam ir sabiedrībā," aģentūrai AFP sacīja kāds cits vadošs partijas dalībnieks Lahcens Daūdī. "Marokāņi šo dziedātāju uztver negatīvi, un mums tas ir jāņem vērā."

Pagājušajā nedēļā Taisnīguma un attīstības partija iesniedza izskatīšanai parlamentā dokumentu, kurā pieprasīts Mavazinas festivāla laikā ieplānoto koncertu atcelt. Festivāls notiks no 21. līdz 29. maijam. Paredzēts, ka pasākumā uzstāsies arī citi pasaulē slaveni mākslinieki, – tajā skaitā Hulio Iglesiass, B. B. Kings un Karloss Santana.

Arī pagājušajā mēnesī, kad E. Džons uzstājās Meksikā, Čičenicā, netālu no maiju piramīdām, viņa koncerts izraisīja vietējo iedzīvotāju neapmierinātību par koncertu rīkošanas radītajiem draudiem senajai svētvietai. Turklāt pirms koncerta daļēji sabruka skatuve, ievainojot trīs strādniekus. Vietējie maiju vadoņi paziņoja, ka skatuve ir sagāzusies tāpēc, ka nav saņemta viņu dievu atļauja rīkot pasākumu.

Savukārt februārī E. Džons paziņoja, ka Jēzus Kristus ir bijis homoseksuāls. ASV katoļu organizācijas Katoļu līga prezidents Bils Donohs, šos izteikumus nosodot, gan piebilda, ka neko citu nevarot sagaidīt no cilvēka, kurš atbalsta reliģijas aizliegšanu. Tādus izteikumus E. Džons nudien pirms četriem gadiem ir paudis, jo viņš uzskata, ka reliģija kurina naidu pret gejiem.

Tajā pašā februāra intervijā E. Džons sacīja, ka Tuvie Austrumi ir nežēlīgi pret homoseksuālistiem. "Pamēģini būt par lesbieti Tuvajos Austrumos – tu tikpat labi vari būt mirusi," viņš secināja.

Šo provokatīvo izteikumu dēļ tika aizliegts šomēnes plānotais E. Džona koncerts Ēģiptē, vēsta ContactMusic. Arī islāmā Jēzus Kristus ir būtisks tēls, un par šādiem neparastiem izteikumiem apvainojušies arī musulmaņi. Par iemesliem, kāpēc tā noticis, Ēģiptes Mūzikas savienības vadītājs Mūnirs el Vasīmī paskaidroja, ka E. Džons ir "homoseksuālists, kurš vēlas aizliegt reliģijas, paziņojis, ka pravietis Jēzus ir gejs, un aicina Tuvo Austrumu valstis atļaut gejiem seksuālu brīvību".