Neizdodas novērst naftas sūci Meksikas līcī

© Scanpix

Naftas uzņēmumam British Petroleum (BP) nav izdevies Meksikas līča dzīlēs izvietot naftas savākšanas iekārtu, un nafta, kas sākusi skaloties Luiziānas krastos, turpina izplūst.

98 tonnas smagās tērauda un betona ierīces izvietošanas laikā parādījušās tehniskas ķibeles. Uz konteinera sienām kristālu veidā sākušas nogulsnēties ugunsnedrošas gāzes. Bija paredzēts, ka ar šo ierīci būs iespējams savākt līdz 85 procentiem izlīstošās naftas un pēc tam to iesūknēt tankkuģī, kas gaida virspusē. Šī tehnoloģija līdz šim ir izmantota tikai dažos gadījumos un arī tad seklos ūdeņos, raksta BBC. BP paziņojis, ka problēmas risinājuma nebūs agrāk kā pēc dažām dienām. Pašlaik tiek veikts urbums līča gultnē, lai slēgtu naftas plūsmu, tomēr urbšanas darbiem būs nepieciešami vairāki mēneši, vēsta Reuters.

Pēc tam, kad naftas piesārņojums sasniedzis piekrasti, varasiestādes apmeklētājiem slēgušas Bretonas Dabas parku. Krasta apsardze ierīko barjeras un naftu kontrolēti dedzina, lai aizkavētu piekrastes piesārņošanu. Tomēr jau tagad pastāv bažas, ka noplūde ir nodarījusi lielu ļaunumu jūras faunai – zivīm, krabjiem un garnelēm. Ekoloģiskā katastrofa rada arī ekonomiskus zaudējumus – darbs naftas noplūdes dēļ ir bijis jāpārtrauc apmēram 30 austeru pārstrādes rūpnīcām, un uz laiku bez darba palikuši apmēram 900 cilvēki. BP notikušais izmaksās vismaz 75 miljonus dolāru.

20 dienas kopš naftas platformas Deepwater Horizon uzsprāgšanas un nogrimšanas Meksikas līcī izplūst nafta. Sūce atrodas apmēram 80 kilometrus no ASV krasta, un ik dienas līcī izplūst apmēram 5000 barelu naftas. Naftas plankums plešas apmēram 5200 kvadrātkilometru plašumā.

Strādnieki, kas pēc platformas avārijas tika izglābti, stāstīja, ka sprādzienu izraisījusi metāna gāzes noplūde. Daži arī sacīja, ka nav darbojušās drošības ierīces, pēc noplūdes līdz sprādzienam nav bijis trauksmes signālu.