Krievija aptur bērnu adopcijas uz ASV

Pēc tam, kad amerikāniete bija adoptējusi krievu puiku un tad izlēmusi viņu vienu pašu nosūtīt atpakaļ uz Krieviju, Krievija pārtraukusi bērnu adopcijas uz ASV. Krievijas Ārlietu ministrija paziņojusi, ka procedūru apturēšana būs spēkā līdz brīdim, kamēr tiks pieņemta divpusēja adopcijas vienošanās starp abām valstīm.

Incidents ar noraidīto septiņus gadus veco zēnu notika pagājušajā nedēļā. Viņu bija adoptējusi Torija Hansena no ASV Tenesī štata un vēlāk iesēdināja lidmašīnā un vienu pašu nosūtīja atpakaļ uz Maskavu. Kopā ar puiku sieviete bija atsūtījusi zīmīti, kurā teikts, ka bērnunams, kurā zēns līdz tam mitinājies, ir sievieti maldinājis, jo Artjoms esot "garīgi nestabils" – puika esot bijis vardarbīgs un draudējis nodedzināt māju. Kāda ir bijusi krievu puikas dzīve ASV, daudz ziņu nav, pavadītā pusgada laikā viņš nav apmeklējis arī skolu.

Cerības kļūt par māti T. Hansena nav atmetusi, un tajā pašā laikā, kad viņa internetā noalgoja šoferi, kas Artjomu Maskavā aizvedīs no lidostas uz Izglītības ministriju, viņa jau sāka meklēt iespējas adoptēt citu bērnu no citas valsts, raksta Time.

Krievija ir paudusi sašutumu, ka 33 gadus vecajai sievietei par šādu rīcību nav izvirzītas nekādas apsūdzības. Nekavējoties tika anulēta licence adopcijas aģentūrai, kuru izmantoja T. Hansena, bet nu Krievija ir spērusi vēl stingrākus soļus, lai nepieļautu šādu situāciju atkārtošanos. Jāpiebilst, ka, pēc Krievijas likumdošanas, pirms adopcijas nākamajai mātei vismaz divas reizes bērns bija jāapmeklē: vispirms – lai viņu satiktu, otrreiz – lai viņam atbrauktu pakaļ. Domājams, viņa nebija gatava ar adopciju saistītajiem pārbaudījumiem.

ASV Valsts departaments nākamajā nedēļā uz Maskavu sūtīs augsta līmeņa delegāciju, lai apspriestu šo gadījumu un, iespējams, arī divpusēju vienošanos par adopciju. "Krievija uzskata, ka tikai šāda vienošanās var nodrošināt, lai neatkārtojas nesenās traģēdijas, kādas notikušas ASV," preses brīfingā sacīja Krievijas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Andrejs Nesterenko. Ārlietu ministrs iepriekš izteicies, ka notikums ar atpakaļ aizsūtīto zēnu ir bijis pēdējais piliens dažādu incidentu virknē, kas bijuši laikposmā no 2004. līdz 2009. gadam.

Maskava jau iepriekš ir aicinājusi Vašingtonu noslēgt oficiālu vienošanos par adopcijas jautājumiem, savukārt Vašingtonas ir uzskatījusi, ka pietiek ar Hāgas konvencijā noteiktajām normām, un aicinājusi Krieviju to ratificēt, ziņo BBC.

Pret Krievijas lēmumu apturēt adopcijas lietas iebilst tūkstošiem amerikāņu, kas cer iegūt savā aizgādībā bērnus no Krievijas. Viņi vērsušies pie ASV un Krievijas līderiem, lūdzot nepieļaut adopcijas apturēšanu. Pagājušā gada laikā uz ASV adoptēti vairāk nekā 1800 bērni no Krievijas.