Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Pasaulē

Lehs Kačiņskis - Krievijas un Eiropas Savienības pretinieks

© Scanpix

60 gadus vecais Lehs Kačiņskis, kas sestdien gāja bojā aviokatastrofā, bija dažādi vērtēts politiķis. Viņš atbalstīja labēju un katolicisma uzskatos sakņotu politiku, iebilstot pret ātrām brīvā tirgus reformām.

Viņš atbalstīja sociālās labklājības programmu saglabāšanu un neuzticējās ne Eiropas Savienībai, ne Krievijai. L. Kačiņskis ilgu laiku bija pretojies Lisabonas līguma ieviešanai un to parakstīja tikai pagājušā gada novembrī. Sadarbības partneri L. Kačiņskis saskatīja ASV un atbalstīja nu jau atmesto Vašingtonas plānu par raķešu vairoga izvietošanu Polijā. Viņa atbalsts Gruzijai un Ukrainai to strīdos ar Krieviju nereti konfliktēja ar premjerministra Donalda Tuska mēģinājumiem uzlabot attiecības ar Maskavu. Abu politiķu atšķirību parādīja arī tas, ka Katiņas upurus pieminēt kopā ar Vladimiru Putinu D. Tusks trešdien devās atsevišķi. Kā vēsta Krievijas oficiālais laikraksts Rossijskaja gazeta, V. Putins bija īpaši pieteicis, ka aicinājums uz Katiņas upuru kopējo atceres ceremoniju ir paredzēts tieši D. Tuskam, nevis Polijas prezidentam.

L. Kačiņskis bija kādreizējais Solidaritātes kustības varoņa Leha Valensas sabiedrotais. Pēdējos gados gan pretkomunisma cīnītāju L. Kačiņska un L. Valensas attiecības pasliktinājās, un pērn L. Valensa L. Kačiņski iesūdzēja tiesā par izteikumiem, ka Solidaritātes vadītājs ir strādājis komunistu slepenā dienesta labā.

1996. un 1997. gadā L. Kačiņskis strādāja par profesoru Gdaņskas universitātē, savukārt no 1999. gada bija profesors Kardināla Štefana Višinska universitātē Varšavā. Pirmo nopietno politikas amatu viņš saņēma 2000. gadā, kad kļuva par tieslietu ministru. 2002. gadā viņš tika ievēlēts par Varšavas mēru. L. Kačiņska konservatīvie uzskati Polijā varēja rast daudz atbalstītāju. Pilsētas galvas amatā esot, viņš divas reizes aizliedza geju praidu un papildu atbalstu iemantoja, iestājoties par nāvessoda atkalieviešanu.

2001. gadā viņš kopā ar bāli Jaroslavu dibināja partiju Likums un taisnīgums. Vēlētāju atbalstu guvuši ar kārtības un likuma varas apsolījumu, viņi uzvarēja 2005. gada vēlēšanās. Darbu partijā L. Kačiņskis pārtrauca, taču joprojām turpināja to atbalstīt. 2006. gadā Jaroslavs kļuva par premjerministru, un divus gadus valsti pārvaldīja brāļi. Kā atzīmē BBC, šī nebija pirmā kopēja sasnieguma reize: pirmo slavu brāļi iemantoja 1962. gadā, piedaloties filmā Divi puikas, kas nozaga mēnesi.

Polijas prezidentam ir tiesības neizsludināt likumus, un L. Kačiņskis vairākas reizes saniknojis premjerministra D. Tuska valdību, bloķējot tās izstrādātās veselības aprūpes, masu saziņas līdzekļu un pensiju reformas.