Piemin 11. septembra terora aktus

© TopFoto/Scanpix

ASV šodien notiek 2001. gada 11. septembra terora aktu piemiņas pasākumi. Toreiz, teroristu nolaupītām lidmašīnām ietriecoties Pasaules Tirdzniecības centrā un Pentagona ēkā, dzīvību zaudēja turpat trīs tūkstoši cilvēku.

Pie Pentagona, kur dzīvību zaudēja 184 cilvēki, šodien uzstāsies ASV prezidents Baraks Obama, dažādās piemiņas vietās notiek piemiņas ceremonijas, tai skaitā klusuma brīži un upuru vārdu nosaukšana. Savukārt amerikāņu karavīri Afganistānā jau ir noslēguši 9,11 kilometrus garu piemiņas skrējienu Kabulā.

Vakar B. Obama amerikāņus aicināja iesaistīties sabiedriski derīgos darbos, kā arī solīja vērsties pret tiem, kas pastrādājuši 11. septembra noziegumus, upuru vārdā nodrošināt taisnīgumu, kā arī aizsargāt pret nacionālās drošības apdraudējumiem. Piemiņas pasākumā Ņujorkā, vietā, kur atradās Pasaules Tirdzniecības centrs, piedalīsies ASV viceprezidents Džo Baidens. Ceremonijā būs četri klusuma brīži — divi par katru no lidmašīnām, kas ēkā ietriecās un pārējie par torņu sagāšanos. Torņiem sagāžoties, bojā gāja 2 751 cilvēks.

11. septembrim veltītajā muzejā ir skatāmi videomateriāli, kuros lidmašīnu nolaupītāji stāstīja par saviem mērķiem un gatavību kļūt par mocekļiem, bet, lai novērstu to, ka skatītāji tiem sāk just līdzi, tur rādīti tiks arī liecinieku stāsti. Līdz šim mēģinājumi publiski rādīt teroristu materiālus ir apturēti sabiedrības pretestības dēļ, raksta Reuters. Tomēr muzejs norāda, ka video, ko veidojis viens no 19 lidmašīnu nolaupītājiem un kurā tas stāsta par gatavošanos pašnāvnieka misijai, ir daļa no liecībām.

Astoņus gadus pēc traģēdijas katastrofas vieta joprojām ir tukša, lai gan šos gadus ir izskanējušas dažādas versijas par iespējamo apbūvi — tur varētu tikt uzcelts memoriāls, muzejs un pieci jauni debesskrāpji. Celtniecības plānus traucē politiski apstākļi, kā arī finansiāli un juridiski šķēršļi, vēsta BBC. Dvīņu torņu vietā 11. septembra muzejs tiks atvērts 2011. gadā — terora aktu desmitajā gadadienā.

Amerikāņi upuru piemiņas gadskārtā mēdz iesaistīties dažādos labdarības pasākumos, piemēram, sagatavo paciņas ārzemēs dienošajiem karavīriem, bez atlīdzības velta savu laiku sabiedriskos darbos. Tomēr daži cilvēki domā, ka šādas tradīcijas var novērst uzmanību no piemiņas dienas būtības. Piemēram, Debra Bērlingeima, kuras brālis gāja bojā Pentagonā, aģentūrai AP sacīja, ka pasākums pamazām sāk līdzināties Zemes dienai, kuras laikā cilvēki dodas stādīt kokus, „bet piemiņas daļa kļūst aizvien mazāka”.