Maskavas metro teroriste bijusi 17 gadus veca

© Scanpix

Viena no pašnāvniecēm teroristēm, kas sarīkoja pirmdienas terora aktu Maskavas metro, bijusi 17 gadus veca meitene un islāma kaujinieka atraitne.

Laikraksts Kommersant, atsaucoties uz izmeklētājiem, raksta, ka Ļubjankas stacijā pie Federālā drošības biroja uzspridzinājās 17 gadus vecā Dženneta Abdurahmanova, kas ir 2009. gada nogalē Dagestānā nogalinātā islāma kaujinieka Umalata Magomedova atraitne. Izmeklētāju izplatītajā attēlā viņi abi redzami kopā, un abiem viņiem rokās ir pistole.

U. Magomedovs tika uzskatīts par Dagestānas teroristu grupējuma vadītāju. Viņš tika nogalināts pēc tam, kad ceļu satiksmes inspekcija mēģināja apturēt automašīnu, ar kuru pārvietojās viņš un vēl trīs citi kaujinieki. Sākās apšaude, kuras laikā kaujinieki tika nogalināti.

Pēc Maskavas terora aktiem milicija izplatīja fotoattēlus ar abu teroristu sejas paliekām. Dž. Abdurahmanovas galva sprādziena dēļ pilnībā atrauta no ķermeņa. Dagestānas milicija, lai arī apstiprina, ka Dž. Abdurahmanova bija U. Magomedova sieva, tomēr intervijā BBC nevarēja ar skaidru pārliecību paziņot, ka viņa ir viena no spridzinātājām.

Otrā sieviete, kas uzspridzinājās stacijā Park kuļturi, vēl nav identificēta, tomēr, pēc Kommersant ziņām, aizdomās tiek turēta 20 gadus veca čečenu sieviete Marha Ustarhanova. Viņa bija Gudermesas reģiona pašpasludinātā emīra Saīda Emī Hizirijeva atraitne. Viņš bija apsūdzēts mēģinājumos rīkot atentātu pret Čečenijas prezidentu Ramzanu Kadirovu un nogalināts pagājušā gada oktobrī. Viens no Park kuļturi stacijas sprādzienā izdzīvojušajiem, 23 gadus vecais medicīnas students no Malaizijas Sims Eihs Sjins sacīja, ka braucis vienā vagonā ar purpura drānās tērpto sievieti, kura bija nostājusies tādā pozā, it kā grasītos kāpt ārā no metro. No vagona viņš izkāpis brīdi pirms sprādziena.

Jau izskanot ziņām, ka terora aktus pastrādājušas sievietes, parādījās minējumi, ka viņas ir tā dēvētās melnās atraitnes – precētas ar kaujiniekiem, ko Dagestānā, Ingušijā un Čečenijā nogalinājuši Krievijas spēki.

Svarīgākais