ASV izvirza apsūdzības kristiešu radikāļiem

Mičiganas štatā izvirzītas apsūdzības deviņiem radikālo kristiešu milicijas grupējuma Hutaree aktīvistiem, kuri tiek vainoti sazvērestībā ar mērķi nogalināt policistus un izvērst aktīvu karadarbību pret ASV federālo valdību. Šodien tiesa plāno rīkot lietas noklausīšanos.

Astoņi kustības kaujinieki tika apcietināti Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) aģentu veiktos reidos, kas pagājušās nedēļas nogalē notika Mičiganas, Ohaio un Indiānas štatā, vēsta BBC, piebilstot, ka vienam aizdomās turētajam izdevies izbēgt. Grupējums plānojis nogalināt kādu Mičiganas policijas virsnieku, bet pēc tam sarīkot uzbrukumu viņa bēru ceremonijas dalībniekiem, izmantojot pašdarinātas bumbas un kājnieku mīnas. Jāpiebilst, ka Hutaree, kas sevi dēvē par Kristiešu kareivjiem, savā interneta mājaslapā vēstījis, ka gatavojas godam sagaidīt antikrista ierašanos un aizstāvēties. Apsūdzības rakstā grupējums nodēvēts par "pret valdību noskaņotu ekstrēmistisku organizāciju, kas sludina vardarbību pret policiju".

Reuters vēsta, ka kristiešu radikāļi par saviem ienaidniekiem pasludinājuši ikvienu, kurš nepiekrīt viņu ticībai vai ar savu rīcību veicina "jaunās pasaules kārtības" nostprināšanos. Izmeklēšana pret šo grupējumu ilgusi jau kopš 2008. gada, un tās laikā noskaidrojies, ka Hutaree neaprobežojas tikai ar skaļiem paziņojumiem, bet īpašās treniņnometnēs gatavo kaujiniekus, kuri būtu gatavi veikt uzbrukumus ASV teritorijā. FIB īpašais aģents Endrū Arena sarunā ar Reuters sacījis, ka birojs šādu ekstrēmistu grupu aktivitātes uztver diezgan nopietni, it sevišķi gadījumos, ja tās vērstas pret nevainīgiem pilsoņiem vai amatpersonām, kurām šie pilsoņi jāsargā. Tiek lēsts, ka pērn ASV darbojušās vismaz 512 ekstrēmistu grupas un bruņotas milicijas – krīzes laikā to skaits ir strauji pieaudzis, jo vēl 2008. gadā bija zināmas tikai 149 šādas grupas.