Japānā nāvinieki jūk prātā

Japānā ar nāvi tiek sodīti garīgi slimi cilvēki, no kuriem daži ir sajukuši prātā, gaidot nāvessoda izpildi – šāds secinājums lasāms Amnesty International ziņojumā.

Noziedznieki, kam piespriests nāvessods, Japānā tiek turēti vieninieku kamerās, un tur viņiem dažkārt ir jāpavada vairāki gadu desmiti. Viņiem līdz pat soda izpildes dienas rītam netiek teikts, kad būs viņu beidzamā diena, un tas, pēc Amnesty International domām, var radīt nopietnu garīgu slimību.

Ziņojumā ir stāstīts par pieciem uz nāvi notiesātajiem, kas pašlaik gaida soda izpildi. Amnesty International, kas iestājas pret pašu nāvessodu, nav bijis iespējas ar šiem cilvēkiem kontaktēties, tomēr organizācijas darbinieki runāja ar notiesāto ģimenes locekļiem, advokātiem un pētīja medicīniskos datus. Šie avoti ļāva nonākt pie secinājuma, ka notiesātie visticamāk cieš no garīgām kaitēm. Cik no 102 cilvēkiem, kas pašreiz gaida soda izpildi, ir psihiski slimi, uzzināt nav iespējams.

Garīgi slimu cilvēku sodīšana ar nāvi ir pretrunā ar ANO standartiem par augstāko soda mēru – arī Japāna ir parakstījusi starptautiskos dokumentus, kas šādu rīcību aizliedz, vēsta CNN. Amnesty International darbinieks Makoto Teranaka, kurš piedalījās ziņojuma izstrādē, uzskata, ka šādu indivīdu izolēšana padara neiespējamu viņu ārstēšanu. "Nav procedūru, kas ļautu pārbaudīt cilvēkus, kuri gaida soda izpildi," viņš stāsta.

Japānas Tieslietu ministrija pagaidām ziņojumu nav komentējusi, vēsta AP. Cilvēktiesību organizācijas šādu nāvessodu izpildi nosoda, bet Japānas sabiedrībā ir visai maz opozīcijas pret to. Pēdējo reizi nāvessods Japānā tika izpildīts pagājušajā mēnesī, kad tika pakārti trīs par slepkavībām notiesāti cilvēki.

Svarīgākais