Lielbritānija noraida īpašās attiecības ar ASV

Daļa Lielbritānijas parlamenta deputātu uzskata, ka Londonai attiecībās ar Vašingtonu vajadzētu būt pragmatiskākai un atteikties no idejas par īpašajām saitēm starp abām valstīm.

Pārstāvju palātas Ārlietu komitejas deputāti paziņojuši, ka "īpašo attiecību" jēdziens neparāda abu valstu patiesās attiecības. Ideju par ASV un Lielbritānijas attiecību īpašo raksturu 1946. gadā formulēja premjerministrs Vinstons Čērčils, norādot uz abu valstu kopējo cīņu pret nacismu un Padomju Savienību. Aukstā kara laikā kultūras un vēsturisko līdzību, diplomātisko kontaktu, aizsardzības un kodolsadarbības jomā attiecības nudien bija ciešas. Parlamenta komiteja tomēr domā, ka Lielbritānijas ietekme līdz ar ekonomiskās un militārās varenības pagaišanu pašlaik ir mazinājusies un nav nepieciešams izmantot šo frāzi.

"Frāzes "īpašās attiecības" lietojums vēsturiskā izpratnē, lai aprakstītu Lielbritānijas un ASV attiecību kopumu, var būt maldinošs, un mēs iesakām no tā izvairīties," teikts komitejas atzinumā. "Daudzi politiķi un mediji šo frāzi lieto pārlieku bieži, un tas gan degradē tās jēgu, gan veido nereālistiskas gaidas par to, ko šīs attiecības var dot Lielbritānijai."

Komiteja arī norāda, ka šis jēdziens pašlaik vairāk tiek saistīts ar atbalstu, ko ASV no Lielbritānijas saņēma 2003. gadā, kad Džordža Buša prezidentūras laikā tika gāzts Irākas diktatora Sadāma Huseina režīms. "Uzskats, ka Lielbritānijas valdība pirms iebrukuma Irākā un pēc tam bija paklausīgs ASV valdības pūdelis, ir plaši izplatīts gan Lielbritānijas sabiedrībā, gan ārvalstīs. Šis uzskats, lai kāda būtu tā saistība ar realitāti, kaitē Lielbritānijas reputācijai un interesēm." Dokumentā atzīmēts, ka arī ASV Baraka Obamas vadībā ir izvēlējusies pragmatiskāku pieeju abu valstu attiecībām nekā iepriekšējās ASV valdības, un Lielbritānijai vajadzētu rīkoties tāpat.

"Lielbritānijas attiecību pamatā ir jābūt Lielbritānijas nacionālajām interesēm konkrētajās politikas nozarēs," teikts komitejas paziņojumā. Komitejas priekšsēdētājs Maiks Geipss BBC paskaidroja, ka "mums ir jābūt reālistiskiem un jāpieņem, ka globalizācija, strukturālas pārmaiņas un ģeopolitiskās varas pārbīdes nenovēršami ietekmē ASV un Lielbritānijas attiecības". Viņš uzskata, ka ilgtermiņā Londonai vairs neizdosies ASV ietekmēt tik ļoti, kā tas bija pagātnē.

Lielbritānijas Ārlietu ministrija gan norāda, ka britu masu saziņas līdzekļi ir pārlieku aizrāvušies ar abu valstu attiecību stāvokļa pētīšanu un tādēļ nepietiekamu uzmanību velta šo attiecību saturam. "Nav tik svarīgi, vai kāds šīs attiecības dēvē par "īpašām" vai nē," paziņojusi ministrija. "Svarīgi, ka abu valstu attiecības ir unikālas un svarīgas, lai aizsargātu nacionālo suverenitāti un veicinātu nacionālo interešu pildīšanu.

Svarīgākais