Čavess atzīst Gruzijas separātistu neatkarību

Venecuēlas prezidents Ugo Čavess apsolījis, ka viņa valsts atzīs Gruzijas separātisko republiku Dienvidosetijas un Abhāzijas neatkarību. Venecuēla kļūs par trešo pasaules valsti, kas spērusi šādu soli.

U. Čavess par plāniem atbalstīt Krievijas nostāju Dienvidosetijas un Abhāzijas jautājumā paziņoja šonedēļ viesojoties Maskavā. Vizītes mērķis bija noslēgt enerģētikas un militārus līgumus, vēsta Reuters.

Pašlaik Dienvidosetijas un Abhāzijas neatkarību atzinušas Krievija un Nikaragva. Vairums pasaules valstu šīs republikas uzskata par Gruzijas sastāvdaļu. Pēc Pērnā gada Gruzijas un Krievijas kara Maskava šajās teritorijās ir palielinājusi ietekmi. Šādu rīcību starptautiskā sabiedrība neatbalsta, tomēr Venecuēlas lēmums ir labs pakalpojums Maskavai. Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs par U. Čavesa paziņojumu pateicās un piebilda, ka „tā ir valstu pašu izvēle, vai atzīt šo republiku neatkarību”.

Vizīti Maskavā U. Čavess iesāka ar divarpus stundu ilgu uzrunu apmēram tūkstoš studentiem, kuras laikā viņš kritizēja ASV. „ASV vēlas dominēt pār visu pasauli. Jeņķu impērija šī gadsimta laikā sabruks - es nerunāju par gadsimta beigām, bet gan par nākamajiem gadu desmitiem,” teica Venecuēlas prezidents. „Tāpēc jo svarīgāk ir tas, lai Krievija ceļas kājās - tas ir būtisks Putina mantojums.” Studenti viņu uzņēma ar sajūsmu, tomēr daļa no viņiem zāli atstāja pirms U. Čavesa runas beigām, jo devās skatīties Krievijas un Velsas maču Pasaules čempionātā futbolā.

Svarīgākais