Izraēla turpināšot apmetņu celtniecību

© Scanpix

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu paziņojis, ka pretēji ASV pieprasījumam jaunu apmetņu būvniecība Austrumjeruzālemē netiks ierobežota, tomēr solījis paplašināt palestīniešiem svarīgo jautājumu loku abpusējās sarunās.

B. Netanjahu valdības sēdē vakar izteicās, ka sākotnēji vēlējies tādus jautājumus kā Austrumjeruzālemes statuss un palestīniešu valsts robežas atlikt līdz laikam, kad tiks atsāktas tiešās sarunas starp Izraēlu un palestīniešiem, tomēr ir gatavs tos iekļaut arī netiešajās sarunās. Palestīnieši no sarunām ar Izraēlu atteicās pēc tam, kad Izraēla paziņoja par 1600 jaunu namu būvniecību okupētajā Rietumkrastā.

ASV ir pieprasījušas jauno namu projektu apturēt, un arī Tuvo Austrumu četrinieka – ASV, Krievijas, Eiropas Savienības un ANO – pārstāvji, kas pagājušajā nedēļā tikās Maskavā, pieprasīja nekavējoties pārtraukt pilnīgi visus apmetņu paplašināšanas darbus. Lai arī Izraēlas valdības nostāja ir pretrunā ar šīm prasībām, tomēr B. Netanjahu piedāvājums, ko viņš iesniedzis, ASV, domājams, ir gana nozīmīgs, lai ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone to atzītu par "derīgu un produktīvu" un paziņotu, ka uz Tuvajiem Austrumiem atkal nosūtīs sūtni Džonu Mičelu. Telefonsarunā ar H. Klintoni B. Netanjahu bija solījis – vairs neatkārtosies situācija, ka Izraēlas plāni ASV izraisa pārsteigumu, kā tas bija saistībā ar apmetņu būvniecību: projekts, kas izpelnījies ASV nepatiku, tika izziņots laikā, kad Tuvajos Austrumos viesojās ASV viceprezidents Džo Baidens.

"Mūsu politika Jeruzālemē ir tāda pati kā visām iepriekšējām valdībām pēdējo 42 gadu laikā un nav mainījusies," ministru kabineta sēdes laikā sacīja B. Netanjahu. "Pēc mūsu uzskata, celtniecība Jeruzālemē neatšķiras no celtniecības Telavivā. Mēs to esam paskaidrojuši ASV valdībai." Palestīnieši šādā pozīcijā saskata draudus saviem plāniem Austrumjeruzālemi padarīt par savas valsts galvaspilsētu.

ANO ģenerālsekretārs Bans Ki Mūns vakar bija ieradies otrā palestīniešu teritorijā – Gazas joslā, kuru ir bloķējusi Izraēla. Izraēlas neseno atļauju teritorijā ievest logu rāmjus un citas lietas, lai varētu pabeigt ANO finansētu dzīvokļu projektu Gazā, viņš nodēvēja par "lāsi jūrā". ANO ģenerālsekretārs izteicās, ka teritorijas blokāde cilvēkiem rada "nepieņemamas ciešanas", kā arī mazina mēreno spēku pozīcijas un iedrošina radikāļus. Pēc bēgļu nometnes apmeklēšanas viņš paziņoja: "Mans vēstījums Gazas iedzīvotājiem ir šāds: ANO šajā grūtajā pārbaudījumā būs kopā ar jums." B. Ki Mūnu pavadīja arī grupējuma HAMĀS drošībnieki, kuri mēģināja novērst, ka ANO ģenerālsekretāram seko žurnālisti, un draudēja tiem ar ieročiem, ziņo AP.

Vairākums no apmēram 15 000 namu, kas atrodas Gazas joslā, tika izpostīti Gazas kara laikā 2008. gada beigās un 2009. gada sākumā. Tos atjaunot ir grūti, jo Izraēla kontrolē Gazas robežpunktus, tāpēc teritorijā nav iespējams legāli ievest būvdarbiem nepieciešamos materiālus un arī ANO vajadzībām šo materiālu trūkst, vēsta BBC. Blokāde tika noteikta 2007. gadā, kad teritorijā varu pārņēma HAMĀS.

Pasaulē

Tā kā Krievijas cietumā noindētā Putina ienaidnieka Alekseja Navaļnija politisko mantinieku cīņā par monopoltiesībām būt  vienīgajiem “īstenajiem” opozicionāriem izskanējis arī Latvijas vārds, tad, lai izvairītos no pārsteidzīgiem secinājumiem, nepieciešams izskaidrojums: kas ir kas šajā pamatīgajā putrā.