Srebreņicas slaktiņā vaino homoseksuālus karavīrus

Nīderlandes valdība ir noraidījusi pensionēta amerikāņu ģenerāļa paziņojumu, ka 1995. gadā serbu spēki pārvarēja nīderlandiešu karavīru pretestību pie Srebreņicas, jo homoseksuālo nīderlandiešu karavīru morāles līmenis bijis zems.

ASV Kongresā pašlaik rit noklausīšanās par jautājumu, vai bruņotajos spēkos ir jāļauj dienēt atklāti homoseksuāliem karavīriem. Līdz šim homoseksuālistiem dienēšana armijā nav bijusi liegta, bet spēkā ir bijusi neprasi un nestāsti politika, kas nozīmē, ka seksuālo orientāciju nedrīkst izrādīt. Kongresa noklausīšanās laikā bijušais sabiedroto spēku komandieris Džons Šīhans paziņoja, ka notikumus, kas noveda pie Srebreņicas slaktiņa 1995. gadā, ietekmēja arī tas, ka nīderlandiešu karaspēkā, kas piedalījās kaujās, bija homoseksuāli karavīri. Toreiz Bosnijas serbi pārrāva viegli bruņoto Nīderlandes karavīru aizsardzību un pēc tam nogalināja apmēram septiņus tūkstošus musulmaņu vīriešu un zēnu. Pirms tam Srebreņica bija ANO miera uzturētāju nodrošināts serbu vajāto musulmaņu patveršanās punkts.

Dž. Šīhans ar šo stāstu kritizēja Eiropas praksi, liberalizējot savus bruņotos spēkus un atļaujot tajos dienēt gejiem. Pēc viņa skaidrojuma, kopš aukstā kara beigām Eiropas valstu armijas ir mainījušās un tajās dienējošajiem vairs netiek prasīta spēja aktīvi iesaistīties kaujās. "Tas noveda pie tā, ka slikti ekipēti bruņotie spēki tika sūtīti karā," sacīja bijušais komandieris. "Šis bataljons bija nepietiekami spēcīgs, slikti vadīts. Atnāca serbi, saslēdza karavīrus ar rokudzelžiem pieslēdza pie telefona stabiem, no Srebreņicas izveda musulmaņus un tos nogalināja."

ASV Senāta Bruņoto spēku komitejas priekšsēdētājs Karls Levins Dž. Šīhanam vaicāja, vai to, ka militārajā neveiksmē pie vainas ir homoseksuāli karavīri, ir sacījusi Nīderlandes valdība, un Dž. Šīhans uz to atbildēja apstiprinoši: "Jā, viņi atzina to par daļu no problēmas."

Nīderlandes Aizsardzības ministrijas izplatītajā paziņojumā šie izteikumi nodēvēti par "pilnīgām muļķībām" un norādīts, ka nevienā no veiktajām izmeklēšanām nav konstatēts, ka iznākumam būtu kāda saistība ar karavīru seksuālo orientāciju. Paziņojumā arī atgādināts, ka Nīderlandes karavīri regulāri sadarbojas ar amerikāņu karavīriem NATO misijā Afganistānā. Nīderlandes militārās arodbiedrības AFMP vadītājs Vims van den Burgs aģentūrai ANP izteicās, ka Dž. Šīhana izteikumi ir smieklīgi un atbilst nevis realitātei, bet fikcijas žanram.

Srebreņicas slaktiņš Nīderlandē joprojām ir sāpīgs jautājums. 2002. gadā pēc sešus gadus ilgušas izmeklēšanas par slaktiņu krita Nīderlandes valdība.