Gruzijas televīzijas sižets par karu ar Krieviju izraisa paniku

© Scanpix

Pēc tam, kad kāds Gruzijas televīzijas kanāls pārraidīja nepatiesu informāciju, ka galvaspilsētā ir iebraukuši Krievijas tanki un ir nogalināts prezidents Mihails Saakašvili, Gruzijā nedēļas nogalē izcēlās panika.

Telekanāls Imedi TV sižetu bija pieteicis kā "iespējamu notikumu imitāciju", tomēr daudzi skatītāji šo norādi bija palaiduši garām un domāja, ka televīzija stāsta par reāliem notikumiem. Tbilisi ielās izgāja daudzi cilvēki, tie mēģināja cits citam zvanīt, izmantojot mobilos tālruņus, un tas radīja pārslodzi sakaros un apgrūtināja saziņu.

Televīzijas sižetā bija izmantoti kadri no notikumiem 2008. gada augustā, kad Gruzija un Krievija iesaistījās karā un Krievijas tanki atradās 45 kilometrus no Tbilisi. Gruzijas Iekšlietu ministrijas izplatītajā paziņojumā teikts, ka sižeta laikā netika rādīts brīdinājums vai paskaidrojums, kā arī atzīts, ka skatītājos tas izraisījis paniku.

Arī Krievijas ziņu aģentūra Interfax, atsaucoties uz iespējamiem, bet nepārbaudītiem faktiem, vēstīja, ka Krievijas tanki ir iebraukuši Gruzijā, ir nogalināts Gruzijas prezidents un varu pārņēmusi opozīcija. Maskavas radiostacija Eho Moskvi pārtrauca savu programmu, lai ziņotu par notikumiem Gruzijā.

Pēc daudzus satraukušā sižeta parādīšanas telekanāla Imedi TV diktors atvainojās par izraisīto paniku un paskaidroja, ka "mēs tikai vēlējāmies parādīt, kāda izskatītos sliktākā diena Gruzijas vēsturē". Georgijs Arveladze, kurš vada Georgia Media Production, kam savukārt pieder Imedi TV, aģentūrai Reuters stāstīja, ka sižeta mērķis ir bijis parādīt "reālus draudus" un to, kā notikumi varētu attīstīties. Arī viņš atvainojās par sižeta izraisīto kaitējumu. Tomēr vairāki desmiti žurnālistu pēc notikušā pie Imedi TV biroja sarīkoja protesta akciju.

Sižetu var uzskatīt arī par žestu prezidenta M. Saakašvili opozīcijas virzienā, kuras pārstāvji nesen Maskavā tikās ar Krievijas premjerministru Vladimiru Putinu un ir aicinājuši atjaunot attiecības starp abām valstīm.

Mediju vēsturē ir bijuši vairāki spilgti gadījumi, kad skatītāji nepareizi uztver ziņoto un sākas panika. Viens no plašāk zināmajiem notika 1938. gadā, kad amerikāņu raidsabiedrība CBS pārraidīja Herberta Džordža Velsa darbu Pasauļu karš. Raidluga bija veidota ziņu reportāžu formā, un daļa klausītāju, nespējot to atšķirt no īstām ziņām, domāja, ka Ņūdžersijā patiešām ir nosēdies citplanētiešu kuģis. 1926. gadā BBC ziņoja par vardarbīgiem nemieriem Londonā, bet tas bija tikai literārs darbs. 1994. gadā Ķīnā paniku izraidīja ziņas par brīvībā izlauzušos bīstamu radījumu – šoreiz tā bija par televīzijas sižetu uztverta alkoholiska dzēriena reklāma.