Sagatavošana mācībām nav lēta arī Īrijā

© F64

Arī Īrijā jauno mācību gadu skolēnu vecāki sagaidījuši ar bažām nopietno tēriņu dēļ. Tiesa gan, katrai skolai šie izdevumi, palaižot bērnu mācīties, ir atšķirīgi.

«Tādas konkrētas summas nav, jo skolas ir ļoti atšķirīgas. Ir skolas, kurās nav skolas formas, un tur attiecīgi ir lētāk. Pamatskolā, ja der iepriekšējā gada forma, izmaksas ir apmēram 50 eiro - izdevumi par grāmatām,» norāda Īrijas Latviešu nacionālās padomes valdes locekle un vidusskolnieces mamma Laima Ozola.

Formas gan arī mēdz būt dažādas - tas atkarīgs no skolas prasībām. Dažas uz to skatās vienkāršāk, bet dažās ir obligāta prasība iegādāties speciālus apavus telpām un ielai, arī pat vējjaku ar skolas logo, kas krietni sadārdzina bērna palaišanu skolā.

Maznodrošinātās ģimenes gan var nesatraukties - viņi saņem skolas formas pabalstu par bērniem no četru līdz 12 gadu vecumam 100 eiro apmērā, studentiem vecumā no 12 līdz 22 gadiem - 200 eiro.

Laima pārliecinājusies uz savas ādas - lai palaistu bērnu uz mācībām vidusskolā, tēriņi ir vēl lielāki: «Vidusskolās grāmatas ir dārgākas!» Viņa nule nopirkusi savai atvasei mācību grāmatas trim mācību gadiem, un tas bijis jūtams finansiāls trieciens.

«Visdārgākās un arī vislabākās ir katoļu ordeņu vidusskolas, ko bērni sāk apmeklēt no 12 gadu vecuma. Šajās skolās pirmais gads, kad jāpērk pilnīgi viss, var izmaksāt līdz pat tūkstoš eiro,» norāda L. Ozola. Par grāmatām vien var nākties šķirties no 250 eiro. Taču pastāv arī tā dēvētā grāmatu nomas sistēma, kas daudziem palīdz samazināt izdevumus.

Īrijā pašvaldības nesedz skolēnu ēdināšanas izdevumus. Sākumskolā un pamatskolā skolēni ņem līdzi pusdienu kastītes, kurās vecāki salikuši, ko nu katrs var atļauties. Bet vidusskolā jau cita sistēma - tur paredzētas pusdienas par maksu.

Toties neviens nav atcēlis ziedojumus skolai - Laima stāsta, ka savas meitas skolai šogad ziedojusi 100 eiro.

Daudzi izdevumi Īrijā tomēr ir mazāki nekā Latvijā. Kā novērojusi L. Ozola, Latvijā, lai iegādātos labu skolas somu, jāšķiras no vairāk nekā 50 eiro un pat vēl vairāk. Savukārt Īrijā šīs izmaksas ir krietni zemākas.



Svarīgākais