Jaunais Ukrainas premjers cer uz SVF

© Scanpix

Ukrainas jaunajai valdības koalīcijai, ko vada prezidenta Viktora Janukoviča atbalstītājs Mikola Azarovs, ir izdevies saņemt parlamenta atbalstu. Jaunais premjerministrs pēc apstiprināšanas solīja ievērot visas Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) prasības, lai pēc iespējas ātrāk saņemtu starptautisko aizdevumu.

Stājoties amatā, M. Azarovs, kurš ir bijušais finanšu ministrs, atzina, ka "valsts ir izlaupīta, koferi ir tukši" un valsts parāds ir krietni pieaudzis. M. Azarovs sola, ka jaunā valdība "likvidēs iepriekšējās valdības radītās finanšu problēmas". Viņš teica, ka ir nepieciešams pieņemt reālistisku 2010. gada budžetu un panākt, ka SVF atsāk kredīta izmaksu. Fonda apsolītie 16,4 miljardi dolāru ir iesaldēti, jo iepriekšējā valdība nebija izpildījusi tēriņu ierobežošanas prasības. Līdz gada beigām Ukrainai ir jāatmaksā 5,5 miljardu aizdevums.

Prezidentam V. Janukovičam pēc uzvaras vēlēšanās ātri ir izdevies koncentrēt varu savās rokās – pēc uzvaras pār Jūliju Timošenko viņš panāca, ka krīt viņas valdība, un nu oponentes vietā valdības vadītāja amatā ir prezidenta domubiedrs. Jauno Ukrainas koalīciju ir izveidojusi V. Janukoviča pārstāvētā Reģionu partija, kuru pašlaik vada M. Azarovs, Komunistiskā partija un Ļitvina bloks, kuru vada parlamenta priekšsēdētājs Vladimirs Ļitvins. Koalīcija, kam pašlaik parlamentā ir 235 vietas no 450, ir atkarīga arī no 16 pie frakcijām nepiederošu deputātu atbalsta. Šādu praksi atļauj šonedēļ pieņemtie likumdošanas grozījumi, kas padara koalīcijas veidošanu vienkāršāku, tajā iesaistot atsevišķus deputātus, nevis tikai parlamenta blokus. Kopumā par jauno koalīciju vakar nobalsoja 242 deputāti – no tiem 11 ir bijušā prezidenta Viktora Juščenko partijas Mūsu Ukraina – Tautas pašaizsardzība deputāti, bet astoņi – no J. Timošenko bloka, ziņo Gazeta.ru.

Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ 29 nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, piektdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais