VAKARA ZIŅAS: Kā mūsdienu pelnrušķītes kļuva par modernām princesēm

© SCANPIX

Laikam pasaulē nav nevienas citas pasakas, kas bijusi tik daudz interpretēta, kā «Pelnrušķīte».

Vienu no populārākajiem stāsta variantiem 17. gadsimta beigās pierakstīja francūzis Šarls Pero. Šajā pasakas versijā darbojas labā feja, kas ķirbi pārvērš karietē, peles par zirgiem, žurku par kučieri un Pelnrušķītei pat sarūpē kristāla kurpītes! Laikā, kad pasaule gatavojas atzīmēt stāsta par Pelnrušķīti 320. jubilejas gadu, daudzi smīkņājot teic, ka reālajā dzīvē pasaku cienīgi notikumi nenotiek. Savukārt »Vakara Ziņas« apkopoja reālus stāstus, kas pierāda, ka, par spīti neticīgajiem, vēl joprojām var sastapt mūsdienu pelnrušķītes, kas savā dzīvē piedzīvojušas īstu pasaku.

Tie, kas mīl romantiskās kinostudijas «Disney» pasakas, vienmēr ar aizturētu elpu līdzpārdzīvo galveno varoņu attiecību peripetijām. Šodien, kad pasaule gatavojas svinēt leģendāro Šarla Pero pasaku kārtējo apaļo jubileju, ir iespējams pašiem izdzīvot un noorganizēt savu pasaku realitātē. Kompānijas «Disney World» izklaides parkos visā pasaulē tagad iespējams sarīkot neaizmirstamas un «īstas» Pelnrušķītes cienīgas kāzas. To neatņemama sastāvdaļa ir talantīgo Disneja kompānijas mākslinieku veidotā Pelnrušķītes pils, uz kuru topošo līgavu nogādā īstā karietē un piedāvā piemērīt bez šaubām arī īstu kristāla kurpīti.

Midltone spodrina britu karaļnama tēlu

Britu monarhs, prinča Čārlza un princeses Diānas vecākais dēls un otrais cilvēks (pēc sava tēva) Lielbritānijas monarhijas mantošanas līnijā - Kembridžas hercogs - un meitene no vidusmēra, bet ne augstdzimušas, britu ģimenes Katrīna jeb Keita Midltone iepazinās 2001. gadā Sentendrūsas Universitātē Skotijā. Abi sadraudzējās jau pirmajā mācību gadā. Sākotnēji «draudzēties» ar princi jaunietei bija īsts pārbaudījums: viņa sarka, bālēja, nespēja izdvest ne vārda publiski, taču tas ar laiku pārgāja. Keita ar Viljamu kļuva par ļoti labiem draugiem. Keita pat pierunāja nākamo vīru nepamest mācības, kā viņš to vēlējās darīt. Par abu romantiskajām attiecībām sāka runāt vien 2004. gadā, kad presē parādījās abu kopīgie foto. Tiesa, viņu mīlestību aizēnoja arī šķiršanās mākoņi - Keita ar Viljamu pāris reizes pašķīrās un atkal sagāja kopā, līdz 2010. gada novembrī oficiāli tika paziņots par skaistā pāra saderināšanos. 2011. gada aprīlī Vestminsteras abatijā notika abu grandiozās un karaliskās kāzas. Pirms simts gadiem šādas laulības nevarētu notikt nekādos apstākļos, jo tiktu atzītas kā neredzēti nevienlīdzīgas. Tomēr pirms pieciem gadiem karaliskās ģimenes locekļu iepriekšējo gadu laulību vētrās sapluinītajam britu karaļnamam šīs kāzas palīdzēja sabiedrības acīs kaut nedaudz spodrināt publisko tēlu. Tādējādi parādot, ka monarhija vismaz kaut ko ir mācījusies no iepriekšējo gadu kļūdām. Laulību ceremonijai tiešraidē televīzijā līdzi sekoja vairāk nekā divi miljardi skatītāju visā pasaulē.

Veiksmīga žurnāliste - Spānijas karaliene Letīcija

Jau bērnībā topošā Spānijas karaliene - konsorte Letīcija, žurnālista un medicīnas māsiņas atvase, izrādīja interesi par žurnālistiku, ko arī izvēlējās par savu profesionālo darbības lauku. Pirms iepazīšanās ar Astūrijas princi Felipi Letīcija bija izveidojusi veiksmīgu žurnālistes karjeru un bija paspējusi gadu nodzīvot laulībā.

Pirmo reizi Letīcija un Felipe satikās Galīcijā, kad žurnāliste filmēja savu TV sižetu. Tā esot bijusi nejauša tikšanās un mīlestība no pirmā acu skatiena. Izmantojot sievišķīgās viltībiņas, daiļā spāņu TV moderatore ilgi valdzinājusi Spānijas troņmantnieku un pirmajam randiņam uzreiz nav piekritusi. Felipe bija pacietīgs un lēnām iekaroja savas sirdsdāmas sirdi, līdz 2003. gadā notika krāšņas kāzas, kuras tiešraidē esot noskatījušies 1,5 miljardi skatītāju visā pasaulē. 2014. gadā iepriekšējais Spānijas karalis 78 gadus vecais Huans Karloss atteicās no troņa par labu savam dēlam un vedeklai. Togad notika arī jaunā karaļpāra kronēšana. Karaļa ģimenē aug divas meitas.

Šarlēna savaldzina vecpuisi - Monako princi Albēru II

Nodarbošanās ar peldēšanu var nodrošināt ne tikai sporta sasniegumu laurus, bet arī aizvest uz karalisko pili. Tieši tā arī notika ar Šarlēnu Vitstoku, Dienvidāfrikā dzimušo sportisti, kas, pateicoties saviem profesionālajiem sasniegumiem sportā, iepazinās ar pundurvalstiņas Monako firstu Albēru II. Pirmā abu tikšanās notika 2000. gadā sacīkstēs Monako, otro reizi - tikai pēc sešiem gadiem sporta spēlēs Turīnā, pēc kurām presē parādījās pirmās pāra kopīgās bildes. Albērs ilgus gadus bija izslavēts vecpuisis. Oficiāli abi salaulājās tikai 2011. gadā. 2014. gada decembrī 36 gadus vecās peldētājas Šarlēnas Vitstokas un 56 gadus vecā Albēra II ģimenē piedzima dvīņi.

Dānijas prinča mīla uzplaukst krodziņā

Arī vienkāršo austrāliešu pasniedzēju atvasi Mēriju ar Dānijas valsts kroņprinci saveda kopā sporta aktivitātes. Abi iepazinās 2000. gadā Sidnejā notikušajās olimpiskajās spēlēs. Pāris sastapās krodziņā, kur princis bija ieradies atpūsties kopā ar draugiem. Princis skaistajai Mērijai stādījās priekšā vienkārši kā Freds, un viņai nebija ne mazākās nojausmas, kas patiesībā ir šis jaunais vīrietis. Mērija uz Dāniju, uz vecāko Eiropas karaļnamu, kura vēsture sniedzas līdz pat vikingu laikmetam, nesteidzās. Abu tikšanās noritēja Parīzē, kur jauniete bija ieradusies, lai pasniegtu angļu valodu. Tikai divus gadus vēlāk Mērija pārcēlās pavisam uz Dāniju. Lai kļūtu par Dānijas kroņprincesi, Mērijai Elizabetei nācās izpildīt vairākus topošā vīra vecāku izvirzītos nosacījumus: atteikties no Austrālijas pilsonības, mainīt reliģisko piederību un pāriet luterticībā, apgūt dāņu valodu un pat dot piekrišanu, ka šķiršanās gadījumā viņa atsacīsies no laulībā dzimušo bērnu audzināšanas tiesībām. Pārim ir četri bērni.

Brunejas princesi Sāru līgavainis noskata skolas solā

Līdzīgi kā Viljams un Keita, arī Brunejas troņmantnieks El Muhtadī Billahs savu dzīves mīlestību satika izglītības iestādē. 30 gadu veco Brunejas sultāna dēlu ar jauniņo Sāru kopā saveda meitenes skolasbiedrenes vīrs, kurš bija sultānu dinastijas loceklis. Viņš troņmantniekam ieminējās, ka viņa sievai paziņu lokā ir kāda ļoti pievilcīga meitene, kuru aplūkot devās īpaši organizētā ekskursijā uz mācību iestādi. Tobrīd vidusmēra valsts ierēdņa meita Sāra Salleha, kas aizrāvās ar matemātiku un ķīmiju, fanoja par Britniju Spīrsu un princesi Diānu, bet naktīs sapņoja par princi Viljamu, devās uz jūras bioloģijas kursu. Pēc pirmajām sultāna dēla oficiālajām līgavas «raudzībām» abi satikās vēl pāris reizes, lai visai drīz 17 gadu vecā meitene kļūtu par sevi divas reizes vecākā Brunejas troņmantnieka El Muhtadī Billaha sievu. 2004. gadā kāzas naftas magnātu pārvaldītajā Brunejas karaļvalstī notika ar visplašāko vērienu - skolnieces galvu rotāja dimanta tiāra, bet līgavas kleita bija izšūta ar dārgakmeņiem un kājās viņai bija īstas kristāla kurpītes. Pat līgavas pušķis bija veidots nevis no ziediem, bet dārgakmeņiem.

Luksemburgas princim romāns militārajā dienestā

Par Luksemburgas Lielhercogistes princesi Tesija kļuva 2009. gadā, bet par likumīgo prinča Luija sievu mazliet ātrāk. Tam par iemeslu kalpoja fakts, ka seržantes Tesijas Entonijas Hansenas un Luksemburgas prinča tikšanās pirmo reizi notika Kosovā 2004. gadā. Jumiķa meita Tesija tur dienēja ANO miera uzturēšanas spēkos un bija vienīgā sieviete militāriste. Savukārt princis uz Kosovu devās stažēties. Drīz vien klajā nāca ziņas, ka abiem mīlniekiem ir pieteicies pēcnācējs, kas līdzinājās skandālam, jo karaliskās ģimenes locekļu vidū pret ārlaulības bērniem izturas neiecietīgi. Pēc dēla nākšanas pasaulē Tesija un Luijs apprecējās. Turklāt, lai to izdarītu, princim nācās atteikties no savām pretenzijām uz troni, bet Tesija kļuva vienkārši par de Nasau kundzi. Vēlāk pārim pasaulē nāca arī otrais dēls, un lielhercogistes monarhijas galva apžēlojās par moderno mīlnieku ģimeni. 2009. gada jūnijā Luksemburgas nacionālajos valsts svētkos Luksemburgas lielhercogs - laimīgais vectēvs Anrī - beidzot atzina šo laulību par likumīgu un saviem mazdēliem piešķīra prinču titulus.

Norvēģijas princis apprec vientuļo māti

Par pasakainu veiksmes stāsta varoni kļuva arī norvēģu kroņprincese Mete Mārita, kura pasaulē nāca rakstoša žurnālista un bankas darbinieces ģimenē. Pirms iepazīšanās ar savu princi meitene paspēja pastrādāt gan par oficianti, gan apģērbu pārdēvēju, «iepazīt» dažādus narkotiku veidus, padzīvot kopā ar cilvēku, kuram pagātnē bijušas domstarpības ar likumu, un laist pasaulē dēlu. Ar Norvēģijas kroņprinci Hokonu Mete iepazinās 1999. gadā kādā no mūzikas festivāliem. Abu laulība ilgu laiku atradās zem jautājuma zīmes tieši Metes «neviennozīmīgās» pagātnes dēļ, bet pēc tam, kad princis Hokons karaliskajai ģimenē uzstādīja ultimātu - vai nu kāzas, vai viņa atteikšanās no troņa, kāzas notika. Starp citu, Norvēģijas karaļa Haralda V un karalienes Sonjas dēls 31 gadu vecais kroņprincis Hokons bija viens no pirmajiem monarhiem, kas apprecējās ar sievieti bez aristokrātiskas izcelsmes. Viņa precības ar vientuļo māti Meti Māritu Tīsenu Hoibi, kuras dēla tēvs savulaik tika saistīts ar narkotiku darījumiem, pat samazināja valsts iedzīvotāju atbalstu karaliskajai ģimenei.

Fitnesa treneris Zviedrijas princesi gaida astoņus gadus

Dāniela Vestlinga un Zviedrijas kroņprinceses Viktorijas mīlasstāsts arī atgādina pasaku par Pelnrušķīti, tikai šoreiz ar mainītām lomām. 2002. gadā fitnesa treneris Dāniels bija atklājis savu kārtējo jauno fitnesa un sporta centru Stokholmā, kurš īsā laikā kļuva populārs turīgo cilvēku vidū. Viena no centra pastāvīgajām apmeklētājām bija arī princese Viktorija. Abiem mīlniekiem nācās gaidīt gandrīz astoņus gadus, kamēr Zviedrijas karalis Kārlis XVI Gustavs deva laulību atļauju un svētību, kas beigu beigās notika 2010. gadā. Princese Viktorija ir Zviedrijas karaļa Kārļa XVI Gustava un karalienes Silvijas vecākā meita. Viņa kļuva par kroņprincesi 1980. gadā, kad konstitūcijā tika veikts grozījums, kas paredz, ka par troņmantnieku kļūst monarha vecākais bērns neatkarīgi no dzimuma.

Pēc laulībām Dāniels Vestlings ieguvis titulu princis Dāniels, Vestrajetlandes hercogs.

Daiļākā karaļnama pārstāve - Jordānijas karaliene Ranja

Jordānijas karaliene Ranja savu laimi atrada nelaimē. No vienkāršas palestīniešu ģimenes nākusī un Kuveitā dzimusī Ranja al Jasina pēc mācībām angļu skolā un biznesa administrācijas studijām nolēma veidot karjeru uzņēmējdarbības un mārketinga laukā. Saņēmusi kārotā darba un augstā amata atteikumu «Apple» uzņēmumā, jaunā sieviete nolēma izmēģināt spēkus Ammānas «Citibank» filiālē. Strādājot šajā bankā, kādās biznesa vakariņās 1992. gadā viņa satika Jordānijas karaļa dēlu Abdulu bin al Huseinu. Jaunā iepazīšanās pārauga kaislīgā mīlasstāstā, kas pēc pusgada noslēdzās ar kāzām. 1999. gadā troni mantojušais Abdula pasludināja Ranju par Jordānijas karalieni. Ranja ir viena no spilgtākajām modernās islāma pasaules un kultūras pārstāvēm, kura nodarbojas ar dažādiem izglītības un starpkultūru veicināšanas, uzņēmējdarbības un sieviešu tiesību jautājumiem Austrumu pasaulē. Karaliene ļoti aktīvi darbojas arī interneta sociālajos tīklos «Facebook», «You Tube», «Instagram» un «Twitter» platformās. Piemēram, viņas «Twitter» kontam seko līdzi vairāk nekā 4,5 miljoni interesentu. Turklāt 44 gadus vecā Ranja, kura ir četru bērnu māte, allaž izskatās satriecoši eleganta un tiek uzskatīta par vienu no skaistākajām, pat ja ne skaistāko, karalisko ģimeņu pārstāvēm pasaulē.