Pētī labdarības naudas neceļus Etiopijā

Kad raidsabiedrība BBC paziņoja, ka daļa no Etiopijas 1984. – 1985. gada bada upuriem paredzētās naudas nonākusi nemiernieku rokās, viens no labdarības akcijas rīkotājiem mūziķis Bobs Geldofs pieprasīja publiskot pierādījumus šīm apsūdzībām.

B. Geldofs pagājušā gadsimta 80. gados bija viens no redzamākajiem Etiopijas palīdzības kampaņas vadītājiem, tai skaitā rīkoja labdarības koncertus un kopā ar Band Aid ierakstīja labdarības dziesmu Do They Know it"s Christmas. BBC pagājušajā nedēļā, atsaucoties uz bijušajiem etiopiešu nemierniekiem, vēstīja, ka miljoniem dolāru, kas bija paredzēti trūkumcietējiem, tika nemierniekiem. Bada piemeklētajā Tigrajas provincē 95 procenti no saziedotajiem 100 miljoniem dolāru nonākuši nemiernieku rokās, bet viņi par iegūto naudu pirkuši bruņojumu, lai vērstos pret Etiopijas tālaika valdību.

B. Geldofs ir paziņojis, ka nav "ne mazāko pierādījumu", ka trūkumcietējiem paredzētā nauda būtu aizgājusi nepareizos ceļos. "Dodiet man kaut vienu pierādījumu, un es apsolu, ka profesionāli izmeklēšu notikušo, profesionāli par to ziņošu un, ja izrādīsies, ka paredzētā nauda nav saņemta, iesūdzēšu tiesā Etiopijas valdību, lai naudu saņemtu un nodotu labdarībai," B. Geldofs sacīja BBC. Viņš arī norādīja, ka viens no informācijas avotiem, ko BBC izmantojuši, ir trimdā dzīvojošs politiskais disidents, kurš, viņaprāt, nav uzticams. Viņa organizācija Band Aid Trust kopā ar citām humānās palīdzības organizācijām (Oxfam, Sarkanais Krusts, Glābiet bērnus un citām) ir vērsusies pie BBC pārraugošās iestādes un britu mediju regulatora Ofcom, lai paustu iebildes pret "nepatiesas un bīstami maldinošas" informācijas sniegšanu.

Neskatoties uz kritiku, britu raidsabiedrība no sava ziņojuma nav atteikusies. BBC World Service redaktors Endrū Vaitheds paziņojis, ka raidsabiedrības vēstītais ir balstīts uz to dienu notikumu ietekmīgu dalībnieku stāstīto. Viņš ir arī aizstāvējis raidījuma par Etiopijas naudu veidotāju Mārtinu Plautu, kas jau 80. gados ziņojis no Āfrikas Raga reģiona. Turklāt materiālus savai dokumentālajai filmai viņš ir vācis gandrīz gadu.

Arī ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) 1985. gada ziņojumā bija teikts, ka humānajai palīdzībai paredzētā nauda netiek izmantota atbilstoši iecerētajiem mērķiem. CIP ziņojumā bija teikts, ka "daļa naudas, ko nemiernieku organizācijas vāc labdarības mērķiem, gandrīz pilnīgi noteikti tiek novirzīta militāriem mērķiem".

Svarīgākais