Vācijā notiesā trīs teroristus

Vācijas tiesa par vainīgiem mēģinājumā pirms trim gadiem nogalināt ASV pilsoņus ir atzinusi divus vāciešus un divus turkus. Viņiem piespriesti līdz 12 gadiem cietumā. Četri vīrieši darbojās radikālā islāma grupējuma Džihāda savienība uzdevumā.

Viņi 2007. gadā bija iecerējuši uzbrukumus ASV pilsoņiem ASV Gaisa spēku bāzē Ramšteinā, kā arī Frankfurtes lidostā. Teroristu nolūks bija ne tikai uzbrukt amerikāņiem, bet arī ietekmēt publisko viedokli, mēģinot panākt, ka Vācijas parlaments 2007. gada oktobrī nepagarina misiju

Afganistānā.

30 gadu vecais Fricis Gelovics un 24 gadus vecais Daniels Šneiders ir vācieši, kuri pieņēmuši islāma ticību. Viņi un 31 gadu vecais Turcijas pilsonis Adems Julmazs ir atzīti par vainīgiem dalībā teroristiskā organizācijā, savukārt 25 gadus vecais Turcijas pilsonis Atila Seleks ir notiesāts par teroristiskas organizācijas atbalstīšanu. Visi četri notiesāti arī par spridzekļu gatavošanu, vēsta BBC. Desmit mēnešu ilgajā tiesā savu vainu viņi bija atzinuši. F. Gelovics un D. Šneiders tika notiesāti uz 12 gadiem cietumā, A. Julmazs uz 11, bet A. Seleks uz pieciem gadiem cietumā. D. Šneiders, F. Gelovics un A. Seleks nožēloja savu pievēršanos ekstrēmismam un terorisma plānus atzina par kļūdu. Diseldorfas tiesnesis Otmārs Breidlings, nolasot spriedumu, paziņoja, ka "gadījums parāda, uz ko ir spējīgi jaunieši, kas ir naida pārņemti un kuru acu gaismu ir aptumšojušas nepareizas idejas par džihādu".

Pēc ASV Valsts departamenta datiem, Džihāda savienība ir atbildīga par sprādzieniem pie ASV un Izraēlas vēstniecības Uzbekijas galvaspilsētā Taškentā. Organizācijas kaujiniekus ir apmācījusi Al Qaeda. Vācijas terora akta plānotāji apmācīti Pakistānā. Džihāda savienība Vācijā bija sagādājusi 730 kilogramu ūdeņraža pārskābes. To bija paredzēts sajaukt ar citām ķimikālijām, lai radītu sprāgstvielu, kuras jauda ir līdzvērtīga 550 kilogramiem dinamīta. Tomēr jau sprāgstvielu sagādes laikā teroristi, pateicoties ASV izlūkdienestu darbībai, bija nonākuši vācu varasiestāžu redzeslokā, un viņiem pārdotā ūdeņraža pārskābe bija tik ļoti atšķaidīta, ka spridzekļu izgatavošanai nebūtu izmantojama, vēsta AP. Trīs no teroristiem Vācijā tika arestēti 2007. gada septembrī, savukārt novembrī Turcija Vācijai izdeva A. Seleku.

Vācija, kura nesūtīja savus karavīrus uz Irāku, agrāk tika uzskatīta par zemi, kurai ir izdevies izvairīties no teroristiem. Tomēr ir zināms, ka ekstrēmisti, kuri rīkoja 2001. gada 11. septembra terora aktus, par plānošanas centru bija izvēlējušies Vācijas pilsētu Hamburgu.

Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ deviņus nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, svētdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais