Čīle atgūstas pēc zemestrīces

© Scanpix

Zemestrīcē, kas pagājušajā nedēļā satricināja Čīli, ir cietuši divi miljoni čīliešu, turklāt pazemes grūdieni ir izraisījuši arī cunami viļņus, kas sasnieguši arī citas teritorijas Klusajā okeānā.

Čīles prezidente Mišela Bašlē uzrunā televīzijā sacīja, ka "dabas spēki vēlreiz ir pārbaudījuši mūsu spēju reaģēt uz postu un tikt atpakaļ uz kājām". Viņa sacīja, ka ir vēl daudz darāmā, lai atjaunotu cilvēkiem nepieciešamos pamata pakalpojumus. Prezidente sešos valsts reģionos ir izsludinājusi ārkārtas stāvokli. Tomēr ārvalstu palīdzību Čīle nav prasījusi.

Līdz vakardienai oficiālais bojāgājušo skaits bija sasniedzis 300. 8,8 balles stiprā zemestrīce ir viena no spēcīgākajām, kāda pēdējā laikā reģistrēta, vēsta BBC. 1960. gadā Čīle piedzīvoja 9,5 balles stipru pazemes grūdienu. Savukārt 2004. gada 26. decembrī 9,2 balles stiprais pazemes grūdiens Indonēzijā izraisīja cunami vilni, kas paņēma 250 tūkstošus dzīvību. Čīle ir pakļauta biežiem zemestrīču draudiem, jo tās teritorijā satiekas Klusā okeāna un Dienvidamerikas tektoniskās plātnes. Tomēr nedēļas nogalē notikusī zemestrīce ir postošākā pēdējo 50 gadu laikā.

Daudzos reģionos zemestrīce ir sabojājusi ceļus un sagrāvusi vai padarījusi dzīvošanai nederīgas pusmiljonu ēku. Cietušas ir arī celtnes, kas būvētas relatīvi nesen. Galvaspilsētā Santjago cietusi ir arī ķīmiskā rūpnīca, kur pēc pazemes grūdieniem sākās ugunsgrēks. Cilvēkiem daudzviet nav pieejama elektrība un pārtrūkuši telefonsakari. No Čilanas pilsētas cietuma zemestrīces laikā izbēguši vairāk nekā 200 cietumnieku, no kuriem līdz vakardienai varas iestādes bija notvērušas 60. Neaizmukušie ieslodzītie pārvesti uz citu ieslodzījuma vietu.

Tūristi, kas šajā laikā atrodas Čīlē, viesnīcas nevar pamest, jo bojājumu dēļ slēgta ir arī Santjago starptautiskā lidosta. Daļa cilvēku pirmās naktis pēc pazemes grūdieniem vairās pavadīt telpās un guļ zem klajas debess pilsētas parkos un laukumos. ASV ģeoloģisko pētījumu centrs pēc lielākā grūdiena ir fiksējis arī daudz pēcgrūdienu, no kuriem spēcīgākais ir bijis 6,9 balles stiprs. "Viņi mums teica, ka mums ir jāiet kur citur, bet mūsu mantas ir te," aģentūrai AP sacīja Ērika Vaskesa, kuras māja zemestrīces laikā sabruka. Viņa kopā ar 14 radiniekiem pašlaik mitinās teltīs netālu pie nama drupām.

Čīles zemestrīces radītie cunami viļņi ir apdraudējuši Klusā okeāna piekrastes valstis. Viļņi nav bijuši tik augsti, kā sākotnēji prognozēts, bet speciālisti brīdina, ka briesmas vēl ir priekšā. Evakuācija izsludināta Krievijai piederošajā Kamčatkā, Filipīnās, Jaunzēlandē un citur, tomēr vairumā gadījumu līdz dienas beigām trauksme tika atcelta. Japānā vēl vakar spēkā bija cunami trauksme, un varas iestādes bija likušas evakuēt vairākus desmitus tūkstošu Honsju salas iedzīvotāju.

Nedēļas nogalē izsludinātā cunami trauksme bija pirmā, kas Japānā bijusi pēdējo 17 gadu laikā, vēsta Reuters. Japānai ir liela pieredze saistībā ar šāda veida dabas katastrofām. 1896. gadā pēc 8,5 ballu stipras zemestrīces vilnis nogalināja 22 tūkstošus cilvēku, bet 1933. gadā 8,1 balli stipras zemestrīces izraisīts cunami paņēma vairāk nekā trīs tūkstošus dzīvību. 1960. gadā Čīles 9,5 balles stiprās zemestrīces izraisītā cunami viļņa dēļ Japānā dzīvību zaudēja 140 cilvēku. Kopš tā laika daudzās ostās Japānā ir izveidoti metāla vārti, kam jāpasargā ostas no cunami viļņiem un vētrām.

Svarīgākais