Lībija Šveicei draud ar svēto karu

ANO un Eiropas Savienība ir nosodījušas Lībijas prezidenta Muammara Kadāfi aicinājumu pret Šveici sākt svēto karu jeb džihādu. M. Kadāfi šādā veidā ir paudis attieksmi pret aizliegumu Šveicē būvēt minaretus.

Par svēto karu pret Šveici M. Kadāfi paziņoja uzstāšanās laikā Lībijas otrajā lielākajā pilsētā Bengāzī, kur notika pravieša Muhameda godināšanai rīkots pasākums. "Sāksim džihādu pret Šveici, cionismu un ārvalstu agresiju," viņš sacīja. "Ikviens islāmticīgais, kas sadarbojas ar Šveici, ir atkritējs un ir pret Muhamedu, Dievu un Korānu." Lībijas Ārlietu ministrija ir atteikusies komentēt valsts vadītāja izteikumus, vēsta BBC.

"Šādi valsts vadītāja paziņojumi starptautiskajās attiecībās ir nepieļaujami," vakar paziņoja ANO Ženēvas misijas vadītājs Sergejs Ordžonikidze. "Nemaz nerunājot par darbībām." Arī Eiropas Savienības ārlietu vadītāja Katrīna Eštone ir kritizējusi M. Kadāfi paziņojumus. "Ja šie izteikumi ir patiesi, tie nākuši neveiksmīgā brīdī – kad Eiropas Savienība cieši sadarbojas ar Šveici, lai rastu diplomātisku risinājumu strīdiem," viņas sacīto citē AFP.

M. Kadāfi iepriekš ir kritizējis Šveicē notikušo referendumu, kurā pilsoņi pauda viedokli, ka valstī nedrīkst būvēt minaretus. Arī bez šiem izteikumiem abām valstīm ir ieildzis diplomātisks strīds. Tas sākās 2008. gadā, kad Ženēvā uz īsu laiku tika arestēts viens no M. Kadāfi dēliem Hanibāls – viņš tika turēts aizdomās par uzbrukumu viesnīcas apkalpotājiem. Lībija to ņēma ļaunā un pārtrauca naftas piegādes Šveicei, no Šveices bankām izņēma miljardiem dolāru, atteica izdot vīzas Šveices pilsoņiem un atsauca dažus diplomātus. Tajā pašā mēnesī, kad tika arestēts Hanibāls, Lībijā tika aizturēti divi šveiciešu uzņēmēji – viņiem neļāva izbraukt no valsts, un viņu atrašanās vieta tika turēta noslēpumā. Šveicieši tikai apsūdzēti par vīzu termiņu pārsniegšanu un nelikumīgu uzņēmējdarbību. Tikai šonedēļ viens no šveiciešiem atbrīvots, bet otrs nogādāts cietumā, un viņam piespriests četrus mēnešus ilgs cietumsods.

Pagājušā gada novembrī 57,5 procenti šveiciešu atbalstīja aizliegumu valstī celt minaretus. Islāmticīgie, kuri ir nemierā ar aizliegumu, iesnieguši prasību Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

S. Ordžonikidze stāsta, ka ANO misija Ženēvā ir augstā profesionālā līmenī un gatava jebkāda veida incidentiem.

Svarīgākais