Ukraina aicina investorus

Savā inaugurācijas runā Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs iedrošināja investorus ieguldīt naudu Ukrainā, tomēr valsts politiskā situācija joprojām ir sarežģīta, prezidentam var būt grūtības solījumus pildīt.

V. Janukovičam pirmais uzdevums būs stabilas un pret savu politiku labvēlīgi noskaņotas valdības veidošana, kas spēj izpildīt Starptautiskā valūtas fonda prasības aizdevuma saņemšanai.

Savā runā V. Janukovičs atzina, ka valsts problēmas ir dziļi parādi, nabadzība, ekonomikas sabrukums un korupcija. "Lai investori un starptautiskās finanšu institūcijas atjaunotu savu uzticību, Ukrainai ir jāpanāk iekšējā stabilitāte, jāuzveic korupcija un jāatjauno skaidras un pastāvīgas valsts un uzņēmējdarbības attiecības," teica prezidents. Viņš uzsvēra, ka mērķis nav valsts ietekmes stiprināšana ekonomikā – valsts uzdevums ir izveidot efektīvus tirgus mehānismus. "Esmu pārliecināts, ka tieša valsts ietekme ekonomikā ir ceļš uz nekurieni," sacīja V. Janukovičs.

Starptautiskais valūtas fonds kopš pagājušā gada ir apturējis 16,4 miljonu eiro lielā aizdevuma izmaksu, jo Ukraina nebija turējusi taupības solījumus. Valūtas fonda komisija Ukrainā ieradīsies 7. aprīlī, un sagaidāms, ka pēc tam ieradīsies arī ietekmīgāki fonda pārstāvji, no kuru lēmumiem ir atkarīgs, vai aizdevuma pārskaitījumi atsāksies.

Pašreizējā premjerministre un V. Janukoviča politiskā konkurente Jūlija Timošenko un viņas politiskie sabiedrotie prezidenta zvēresta došanas ceremoniju neapmeklēja, jo uzskata, ka viņš valsts vadītāja amatu ir ieguvis nelikumīgi. Vēl inaugurācijas ceremonijas priekšvakarā J. Timošenko paziņoja, ka V. Janukoviča pārstāvētajai Reģionu partijai parlamentā nav tik daudz balsu, lai panāktu neuzticības balsojumu pret pašreizējo valdošo koalīciju.

Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ 29 nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, piektdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais