Francija atzīst kļūdas Ruandā

Francijas prezidents Nikolā Sarkozī, viesojoties Ruandā, atzina, ka starptautiskā sabiedrība, tajā skaitā Francija, ir pieļāvusi kļūdas, nespējot novērst 1994. gadā notikušo genocīdu.

Francijas prezidents arī pauda cerību, ka par slaktiņu atbildīgie tiks saukti pie tiesas. N. Sarkozī ir pirmais Francijas prezidents, kas kopš genocīda ir viesojies Ruandā. Viņa vizīte, kas gan ilga tikai dažas stundas, iezīmē centienus uzlabot abu valstu attiecības, kurās pēdējos gadu desmitos ir bijušas nesaskaņas, vēsta BBC.

Ruanda uzskata, ka Francija ir apmācījusi un piegādājusi bruņojumu hutu ekstrēmistiem, kuri 1994. gadā Ruandā nogalināja apmēram 800 000 tutsi etniskās kopienas pārstāvju. Abas valstis 2006. gadā sarāva diplomātiskās attiecības. Tas notika pēc tam, kad Francijas tiesnesis Žans Luijs Brugvijērs paziņoja, ka Ruandas pašreizējā prezidenta Pola Kagames režīms ir bijis iesaistīts bijušā prezidenta Džuvenāla Habjarimanas lidmašīnas notriekšanā 1994. gadā – šis incidents bija dzirkstele, kas izraisīja turpmāko asinsizliešanu. Tiesnesis apsūdzības uzrādīja astoņiem P. Kagames līdzgaitniekiem. Genocīda laikā P. Kagame vadīja tutsi kaujiniekus, kas beigās sagrāba varu un izbeidza vardarbību. Pēc viņa versijas, toreiz lidmašīnu notrieca hutu karotāji, lai notikušo izmantotu par attaisnojumu uzbrukumiem.

Attiecības abas valstis atjaunoja pagājušā gada novembrī, lai gan arī domstarpības saglabājās. Kā norāda BBC, īsā laikā ir grūti atjaunot attiecības, kuras sabojājuši tik dziļi strīdi. Nesaskaņu dēļ Ruandā ir slēgtas visas Francijas institūcijas, tajā skaitā franču skolas un kultūras organizācijas – tikai pēdējos mēnešos dažas no tām ir atsākušas darbu. 2008. gadā Ruandas valdība arī atteicās no franču valodas kā oficiālās valodas, tās vietā izvēloties angļu valodu, – amatpersonas to gan skaidroja nevis ar to, ka valstij būtu sliktas attiecības ar Franciju, bet gan ar angļu valodas plašo lietojumu pasaulē. 2008. gada novembrī Ruanda tika uzņemta Britu nāciju sadraudzībā.

Francijas tiesas izdotie aresta orderi ruandiešiem, domājams, vēl ir spēkā, bet, kā norāda AP, Ruanda ir pieņēmusi Francijas skaidrojumu, ka tas ir neatkarīga tiesneša, nevis Francijas valdības viedoklis.

Svarīgākais