Valis akvaparkā noslīcina dresētāju

© Scanpix

Kādā Floridas akvaparkā zobenvalis uzbrucis dresētājai, apmeklētāju acu priekšā to sagrābjot un pavelkot zem ūdens. Šis nav pirmais incidents ar cilvēkiem, kurā valis iesaistīts.

Glābšanas dienesti evakuēja apmeklētājus un sniedza palīdzību 40 gadu vecajai akvaparka SeaWorld dresētājai Donai Brančo, tomēr bija jau par vēlu – viņa bija noslīkusi. Bojāgājušajai sievietei šajā darbā bija 16 gadu pieredze.

Šis pats zobenvalis Tillikums arī 1991. gadā Kanādā kopā ar diviem citiem vaļiem bija nogalinājis dresētāju. 2004. un 2006. gadā akvaparka darbiniekiem bija uzbrukuši arī citi zobenvaļi. Šajos gadījumos cilvēkiem izdevās tikt cauri tikai ar ievainojumiem.

Akvaparka apmeklētāja Viktorija Biniaka stāstīja, ka pirms uzbrukuma D. Brančo auditorijai bija beigusi izskaidrot, kādus trikus valis tūdaļ rādīs. Tad valis palēcies ūdenī, sagrābis dresētāju aiz vidukļa un sācis to ūdenī kratīt. "Pēdējais, ko mēs redzējām, bija, kā ūdenī peld viņas kurpe," sacīja aculieciniece. Cits liecinieks Eldons Skagss aģentūrai AP stāstīja, ka valis peldējis apkārt ūdenī ievilktajai sievietei. Apmeklētājs esot dzirdējis, ka iepriekšējās izrādes laikā valis nebija lāgā klausījis komandām. Citi liecinieki stāstīja, ka valis esot uzvedies kā kašķīgs bērns. Brazīliešu tūrists Žoau Lusiu de Kosta kopā ar draudzeni šo izrādi bija noskatījušies pirms divām dienām, bet atgriezušies, lai priekšnesumu nofotografētu. Šoreiz akvaparka vaļi esot izskatījušies satraukti.

Tā kā ar vali Tillikumu jau bija bijuši vairāki bīstami gadījumi, akvaparks bija pieņēmis drošības pasākumus – dresētāji, kas ar viņu strādāja, nedrīkstēja atrasties ūdenī, turklāt tikai 12 no parka 29 dresētājiem drīkstēja ar šo zobenvali strādāt. D. Brančo at Tillikumu bija viena no vispieredzējušākajām SeaWorld darbiniecēm, tomēr tas viņu no nelaimes nepaglāba.

Stīvs Hakslers, kurš vada cita Tillikuma iepriekšējās mītnes vietas – akvaparka Sealand – dzīvnieku dresēšanas un aprūpes nodaļu, ir izteicis pārsteigumu, ka valis cilvēkam uzbrucis vēlreiz. Viņš šo uzskata par uzvedīgu un līdzsvarotu dzīvnieku. Savukārt bojāgājušās dresētājas māsa Daiena Grosa šaubās, vai D. Brančo valim būtu kaut ko nodarījusi, kas varēja izraisīt šādu reakciju. "Viņa vaļus mīlēja kā bērnus, viņa mīlēja tos visus," stāstīja D. Grosa. "Vaļi ir personības, un arī viņiem ir labās un sliktās dienas."

Pēc incidenta zobenvaļa izrādes ir atceltas visos SeaWorld parkos – ne tikai Orlando, bet arī Sandjego un Sanantonio. Uzņēmums pagaidām ir slēgts. Akvaparks vēl nav nolēmis, ko ar vali darīt.

Par spīti savam nosaukumam, zobenvaļi patiesībā ir delfīnu dzimtas zīdītāji. Tie ir lielākie šīs grupas pārstāvji.

Svarīgākais