Palīgi traucas uz Madeiru

© Scanpix

Portugāle ir nosūtījusi armiju uz plūdu skartajām Madeiras salām, kur lietus un vētru dēļ dzīvību zaudējuši vismaz 40 cilvēku. Vakar glābēji pārmeklēja drupas, meklējot upurus.

Lietus dēļ šo Portugāles autonomā reģiona galvaspilsētu Funšalu un citas pilsētas ir aprakuši dubļi. Ielas ir applūdušas, dažviet ir pārtraukta elektrības un ūdens padeve un pazuduši telefonsakari. Plūdu dēļ aizskalotas mašīnas, pārrauti ceļi, bet pilsētu ielas ir pilnas ar netīrumiem, gružiem un kritušiem kokiem. Straume bija aiznesusi sev līdzi pat kādu ugunsdzēsēju mašīnu. Plūdus izraisīja sestdien nokrišņu daudzums, kas pārsniedza visa mēneša normu.

Vakar uz nelaimes skarto teritoriju devās Portugāles Jūras spēku kuģis ar helikopteru un medicīnisko ekipējumu. Glābēji vāca no ceļiem gruvešus, sāka darbu pie tiltu atjaunošanas un palīdzēja cietušajiem. Ar tehniku glābēji vāca sabrukušās ēkas, meklējot zem to drupām cietušos. Atsevišķi reģioni vēl vakar bija atrauti no pārējās pasaules, un palīdzības sniedzēji tiem nespēja piekļūt.

Portugāles iekšlietu ministrs Rui Pereira atzinis, ka valdība pēta iespējas izsludināt ārkārtēju stāvokli un pēc palīdzības vērsties Eiropas Savienībā. Plūdu dēļ dzīvību ir zaudējuši vismaz 40 cilvēku un vēl 120 guvuši ievainojumus, vēsta AP. Bez pajumtes palikuši 250 cilvēku. Pašlaik ir grūti pateikt, cik cilvēku ir pazuduši bez vēsts, jo daļa no tiem, par ko tiek informētas varasiestādes, vēlāk atgriežas mājās no pagaidu nometnēm. Šī ir postošākā dabas katastrofa, kādu Madeira pieredzējusi kopš 1993. gada.

Britu atpūtniece Keitija Seijersa intervijā BBC sacīja, ka pilsētas notekūdeņu sistēma nespēj tikt galā ar ūdens daudzumu, kas plūst no kalniem. Viņa Funšalu raksturoja kā spoku pilsētu. "Ikviens ir ārkārtīgi pārsteigts, ka tas ir noticis šajā gada laikā," teica K. Seijersa. Daudzi no tūristiem, kas kļuvuši par lietus un vētru upuriem, ir no Lielbritānijas un bija ieradušies uz ikgadējo karnevālu.

"Mēs nezinām, cik ļoti notikušais ietekmēs tūrismu, bet nav nepieciešams situāciju pārlieku dramatizēt," sacīja reģiona valdības prezidents Žoau Žardims. Viņš solīja, ka jau drīz darbu atsāks Funšalas tirdziņi. Madeira ir populārs tūristu galamērķis. Tā ir Madeiras arhipelāga galvenā sala un atrodas Atlantijas okeānā apmēram 900 kilometru attālumā no Lisabonas.

Vakar laikapstākļi uzlabojās un, kā ziņoja Reuters, daļa tūristu staigāja pa Funšalu un fotografēja postījumus. Meteorologi tuvākajās dienās lielus nokrišņus vairs nesola.