VAKARA ZIŅAS: Vēzis pļauj, nešķirojot bagātos un slavenos

Nāves izkapts nežēloja pasaulslavenās kanādiešu dziedātājas Selīnas Dionas ģimeni, kura trīs dienu laikā šai slimībai atdeva savu vīru un vecāko brāli. 59 gadus vecais divu bērnu tēvs Daniels Dions aizgāja aizsaulē Kanādā, bet divas dienas iepriekš, pēc ilgas cīņas ar rīkles vēzi, 73 gadu vecumā Lasvegasā mira dziedātājas vīrs un bijušais menedžeris Renē Andželils © Scanpix

Nesen pasauli pāršalca ziņa, ka pazīstamais britu aktieris Alans Rikmens aizgājis mūžībā, zaudējot smagā cīņā ar vēzi. Traģiskā vēsts sekoja tikai dažas dienas pēc tam, kad visi samierinājās ar faktu, ka vēzis pieveicis arī britu rokmūzikas leģendu Deividu Boviju. Lai cik tas dīvaini nebūtu, bet abas pasaules zvaigznes mūžībā aizgāja 69 gadu vecumā. Lielākoties nāves pļaujas laiks saistāms ar gada beigām, bet 2016. gads iesācies nepielūdzami bēdīgi, slavenības, kuras pievārējis 20. un 21. gadsimta jaunais mēris – vēzis, tikai papildina statistiku. Un tas nešķiro ne bagātos, ne nabagos.

Viena pēc otras mūžībā aiziet leģendas

14. janvārī faktu, ka 69 gadu vecumā miris britu aktieris Alans Rikmens, pirmais sociālajos tīklos vēstīja «BBC News». Informāciju par aktiera nāvi un arī to, ka Rikmens miris ar vēzi, apstiprināja aktiera ģimene. Lielbritānijā Rikmens lielākoties ir pazīstams kā izcils teātra aktieris, taču pasaulē viņš kļuva zināms, pateicoties ļaundaru lomām, atveidojot Hansu Grūberu «Cietajā riekstā» un Notingemas šerifu kinolentē «Robins Huds, zagļu princis», bet pasaules slavu ieguva ar slavenā Severusa Strupa atveidojumu «Harija Potera» kinofranšīzē. Viņš bija arī «Zelta globusa», «Emmy», «BAFTA» un daudzu citu balvu laureāts.

Rikmena nāvi vēl traģiskāku vērta fakts, ka pirms četrām dienām pasaule jau saņēma sēru vēsti – pēc 18 mēnešu ilga cīniņa ar aknu vēzi viņsaulē aizgāja mūzikas leģenda Deivids Bovijs. Neilgi pēc savas nāves britu mūziķis tika kremēts savā pēdējo gadu dzīvesvietā Ņujorkā. Paklausot Bovija pēdējai vēlmei, kremācijā nebija klāt ne ģimenes locekļu, ne arī draugu. Pēdējo – 26. – studijas albumu Bovijs izdeva 8. janvārī, savā 69. dzimšanas dienā, tikai divas dienas pirms savas nāves. Daudzās valstīs tas jau kļuvis par vairāk pirkto ierakstu. Par nāvējošo slimību, kas ilga 18 mēnešu, Bovijs nevēlējās publiski runāt un turēja šo faktu noslēpumā. Par to zināja vien viņa ģimene un mūziķi, ar kuriem viņš strādāja pie pēdējā albuma «Blackstar» ieraksta.

Tūlīt pēc šiem vēža upuriem nāves izkapts nežēloja pasaulslavenās kanādiešu dziedātājas Selīnas Dionas ģimeni, kura trīs dienu laikā šai slimībai atdeva savu vīru un vecāko brāli. 59 gadus vecais divu bērnu tēvs Daniels Dions aizgāja aizsaulē Kanādā, bet divas dienas iepriekš, pēc ilgas cīņas ar rīkles vēzi, 73 gadu vecumā Lasvegasā mira dziedātājas vīrs un bijušais menedžeris Renē Andželils.

Ziņa par kanādiešu mūzikas menedžera Andželila nāvi izraisīja līdzjūtības uzplūdus no dziedātājas Dionas faniem. Andželila dzimtā pilsēta Monreāla pat paziņoja, ka karogi pilsētā tiks nolaisti pusmastā, un mērs apliecināja cieņu «mūzikas pasaules piemineklim». Kad Dionai bija tikai 12 gadu, viņas uzstāšanās ieraksts tika nosūtīts Andželilam. Viņas balss Andželilu tā apbūra, ka viņš noslēdza ar jauno dziedātāju ekskluzīvu menedžmenta līgumu un pat ieķīlāja savu māju, lai finansētu Dionas debijas albumu. Viņa protežē un nākotnē arī sieva Diona kļuva par vienu no pazīstamākajām popmūzikas dziedātājām, iegūstot piecas «Grammy» balvas, tajā skaitā par filmas «Titāniks» dziesmu «My Heart Will Go On», un sadarbojoties ar tādām zvaigznēm kā Bārbra Streizande un Stīvijs Vonders. 1994. gadā, kad Dionai bija 19 gadu un Andželilam – 45 gadi, viņi salaulājās. Kāzu ceremonija Kanādā tika rādīta pat televīzijas tiešraidē.

Latvijā onkoloģijas nozarei lūdz vēl pāris gadu prioritāru statusu

Tikmēr Latvijas Onkologu asociācija un arī pacientu organizācijas ir nosūtījušas veselības ministram Guntim Belēvičam vēstuli, kurā norāda, ka vēzim veltītais gads noslēdzas, bet taustāmus uzlabojumus no valsts puses šī veselības nozare nav izjutusi. Tādēļ Saeimas apakškomisijā tiks lūgts vēl divus gadus noteikt onkoloģijas nozarei prioritāru statusu, jo pērnā gada laikā ir daudz nerealizētu uzdevumu un nesasniegtu rezultātu.

Vēzis ir otrs biežākais nāves cēlonis Latvijā, un vēža slimnieku skaits nākotnē būtiski pieaugs sabiedrības novecošanās dēļ. Šobrīd vēža diagnostika un ārstēšana pasaulē strauji attīstās, un Latvija nedrīkst atpalikt, uzskata Latvijas Onkologu asociācija. Turklāt Latvijā vēža slimniekiem izredzes izdzīvot ir zemākas nekā vairākumā Eiropas valstu. Viens no cēloņiem ir nepietiekamais veselības aprūpes finansējums, kas liedz iespēju iegādāties jaunākos medikamentus. Veicot apjomīgu analīzi par saslimšanu ar vēzi Eiropā, pētnieki nonākuši pie secinājuma, ka Austrumeiropas valstīs, tajā skaitā arī Latvijā, vēža pacientiem ir daudz mazāka iespēja izdzīvot piecus gadus pēc diagnozes noteikšanas salīdzinājumā ar pacientiem citās Eiropas valstīs.

«EUROCARE–5» pētījumā apkopoti dati no 31 valsts. Kopumā par vairāk nekā 20 miljoniem saslimšanas gadījumu, kuriem diagnoze noteikta no 1999. līdz 2007. gadam, bet ārstēšanas rezultātu novērtēšana sākusies 2008. gadā. Rezultāti tikko publicēti 13 zinātniskajos rakstos un atklāj Eiropas valstu atšķirīgos izdzīvošanas rādītājus sirdzējiem ar dažādām vēža diagnozēm. Diemžēl šajos pētījumos Latvija pārmaiņus ar Bulgāriju atrodama pēdējās vietās.

Slavenības nepadodas un rāda vēzim vidējo pirkstu

Slavenību sekotāji nekavējās reaģēt uz visaptverošās sērgas apjomiem, tāpēc izveidoja tvītu, kas pāris minūšu laikā iekaroja visas pasaules sociālos komunikācijas tīklus un medijus. Proti, tvīta fotogrāfijā bija redzamas tikko mūžībā ar vēzi aizgājušās britu zvaigznes – Deivids Bovijs, Alans Rikmens un smagā metāla grupas «Motorhead» līderis un solists Lemijs Kilmisters, kuri iemūžināti pozā, rādot vidējo pirkstu, šajā gadījumā – slimībai un nāvei. Atgādināsim, ka Lemijs mūžībā aizgāja 28. decembrī 70 gadu vecumā, drīz pēc tam, kad viņam tika atklāts vēzis pēdējā stadijā.

Slaveno foto kolāžu izveidoja fani, kuri nevarēja samierināties ar savu elku nāvi, kas norisinājās tikai ar dažu dienu starpību. Pirmo reizi šis tvīts publicēts mūzikas portālā «Gigwise». Foto kolāžu papildināja ieraksts: «Dārgais Vēža kungs… un mirkļbirka – #AlanRickman#Bowie#Lemmy.» Skandalozais ziņojums saņēma necerētu atsaucību, un viens no populārākajiem komentāriem bija: «Tas jau kļūst dīvaini. Lūdzu, atrodiet zāles pret to!»

Saasinātā uzmanība vēža problēmai nepalika nepamanīta arī ASV senātā, kurā prezidents Baraks Obama savā pēdējā ziņojumā izteica ierosinājumu vēža pētniecības un ārstniecības nozarei kļūt par nacionāla mēroga misiju, līdzīgi, kā to izdarīja prezidents Džons Ficdžeralds Kenedijs, laižot klajā kosmosa apguves misiju 1961. gadā, kuras rezultātā desmitgades beigās pirmais cilvēks spēra kāju uz Mēness. Obama par programmas «Vēža misijas programma 2020» uzraugu nozīmēja savu viceprezidentu Džo Baidenu.

Lielbritānijā savu reakciju uz britu zvaigžņu kapitulāciju slimības priekšā paudušas lielākās labdarības organizācijas, kas savus ziedojumus velta vēža pētniecībai. «Cancer Research UK» pauda nostāju, ka nāves gadījumu skaits nākotnē pieaugs. Un katru ceturto no desmit vēža slimības gadījumiem varētu laikus novērst ar dzīvesveida izmaiņām. Katru gadu Apvienotajā Karalistē ar vēzi mirst 160 900 cilvēku, bet labā ziņa esot tā, ka pēdējos 40 gados savlaicīga audzēja diagnostika un labāki medikamenti palielina izdzīvojušo skaitu.

Pasaules zvaigznes, kas zaudējušas cīņā ar vēzi

2009. gadā 62 gadu vecumā ar vēzi mira pasaulslavenā TV seriāla «Čārlija eņģeļi» zvaigzne un 70. gadu sekssimbols Fara Foseta. Aktrise, kurai 2006. gadā tika konstatēts anālais vēzis, Kalifornijas slimnīcā mira tuvinieku klātbūtnē.

Golda Meira – pasaulē ceturtā un Izraēlā vienīgā sieviete, kas bijusi premjerministre, laikā no 1969. līdz 1974. gadam. Mirusi 1978. gadā Jeruzalemē 80 gadu vecumā ar limfomas audzēju, apglabāta Hercla kalnā.

1977. gadā regeja pionierim un leģendārajam jamaikiešu mūziķim Robertam Nesta «Bobam» Mārlijam diagnosticēja ļaundabīgu melanomu, kas pēc traumas futbola spēlē bija izveidojusies kājas īkšķī. Mārlijs atteicās no amputācijas, un jau 1980. gadā vēzis bija izpleties 36 gadu vecā mūziķa plaušās, kuņģī un smadzenēs. Gada sākumā viņš devās ārstēties uz Vāciju, tomēr vēzis jau bija nedziedināmā stadijā. Mārlijs nomira Maiami 1981. gada 11. maijā.

Žaklīna Kenedija Onasis – ASV prezidenta Džona Kenedija sieva, ASV pirmā lēdija un vēlāk grieķu miljonāra Aristoteļa Onasis atraitne, stila un modes ikona, mirusi 1994. gadā 65 gadu vecumā ar limfomas audzēju.

Amerikāņu aktieris un režisors Deniss Hopers ar vēzi mira 2010. gadā 74 gadu vecumā. Prostatas vēzi aktierim atklāja pēdējā stadijā 2009. gada oktobrī.

Edīte Piafa – franču dziedātāja un nacionālais mūzikas simbols. Mirusi 1963. gadā 48 gadu vecumā ar aknu vēzi.

Zviedru izcelsmes Holivudas leģendai Ingridai Bergmanei krūts vēzis tika konstatēts 1973. gadā. Pēc deviņu gadu ilgas cīņas ar vēzi aktrise mira 1982. gadā 67 gadu vecumā.

Dona Samersa – amerikāņu diskomūzikas dīva un māksliniece – mūžībā aizgāja 2012. gadā 63 gadu vecumā ar plaušu vēzi, kaut arī dziedātāja nebija smēķētāja.

Filmas «Netīrās dejas» un «Spoks» zvaigzne Patriks Sveizijs mira 2009. gadā ar aizkuņģa dziedzera vēzi, kuru viņam atklāja 2008. gadā.

Eva Perona – Argentīnas prezidenta Huana Perona otrā sieva un valsts pirmā lēdija, dēvēta arī par Evitu. 33 gadu vecumā aizgāja mūžībā ar plaušu vēzi. Kad Evitai atklāja vēzi, viņa bija pirmā sieviete valstī, kurai tika veikta ķīmijas terapija. Tomēr tas nelīdzēja, un nāves brīdī slavenā skaistule svērusi tikai 36 kilogramus.

Harolds Pinters, britu Nobela prēmijas laureāts literatūrā, dramaturgs, scenārija autors un režisors. Viens no ietekmīgākajiem britu dramaturgiem un publicistiem 20. gadsimtā mira 78 gadu vecumā 2008. gadā ar kuņģa vēzi.

Entonijs Mingela – izcilais britu kino režisors, dramaturgs. Filmu «Angļu pacients», «Talantīgais misters Riplijs» un «Aukstais kalns» veidotājs. Miris 54 gadu vecumā 2008. gadā, neuzvarot cīņā ar balsenes un kakla vēzi.

Amerikāņu aktieris, režisors un producents Pols Ņūmens mira ar plaušu vēzi 2008. gada 26. septembrī 83 gadu vecumā. Vēzis aktierim tika atklāts vēlā stadijā – 2008. gada jūnijā.

Leģendārās britu grupas «Beatles» ģitārists Džordžs Harisons ar plaušu vēzi mira 2001. gadā 58 gadu vecumā.

Amerikāņu animators, filmu un televīzijas producents Volts Disnejs ar plaušu vēzi mira 1966. gada 15. decembrī 65 gadu vecumā. Tā kā viņa nāve tika saistīta ar nemitīgo smēķēšanu, kinostudija «Walt Disney» pieņēma lēmumu nevienā no savām filmām nerādīt cigaretes.

Cīņa turpinās…

Lai arī šo ļaundabīgā audzēja sarakstu varētu turpināt vēl un vēl, atrodas pasaulē slavenas personības, kuras nebaidās publiski atzīt šīs slimības pieskārienus vai klātbūtni savā dzīvē. Tādā veidā slavenības cenšas pievērst uzmanību vēža izplatībai pasaulē un vairo informācijas apriti par tā ārstniecības un uzveikšanas iespējām.

Tā, piemēram, slavenajam mūziķim Rodam Stjuartam 1999. gadā tika atklāts vairogdziedzera vēzis. Deviņus mēnešus pēc operācijas, kura viņam tika veikta 2000. gadā, Rods Stjuarts spēja atgriezties aktīvā profesionālā darbībā. Savukārt Holivudas kino leģendai Robertam de Niro 2003. gadā tika konstatēts prostatas vēzis, bet divu gadu laikā viņš veiksmīgi atveseļojās. Seriāla «Deksters» aktierim Maiklam Holam pirms diviem gadiem tika atklāts ārstējams limfātiskās sistēmas vēzis. Jau pēc pāris mēnešiem viņš paziņoja, ka izdevies to uzveikt. Slavenais Holivudas aktieris Maikls Duglass jau trīs gadus cīnās ar rīkles vēzi. Viņa veselības stāvoklis turpina uzlaboties.

Sevišķi izplatīts vēža veids sieviešu vidū ir krūts vēzis, par kura bīstamību, profilaksi un ārstniecību nebaidās atklāti runāt Holivudas kinozvaigznes un mūzikas princeses, sākot ar Andželīnu Džoliju, kura šīs slimības dēļ zaudēja savu māti, un beidzot ar Kailiju Minogu vai Šerilu Krovu. Austrāliešu popmūzikas princesei Kailijai Minogai krūts vēzis tika atklāts 2005. gadā. Pēc pusotra gada ilgas cīņas Minogai izdevās to uzveikt. Amerikāņu dziedātājai Šerilai Krovai krūts vēzis tika atklāts 2006. gadā, kuru pēc veiktās operācijas izdevās pievārēt. Arī seriāla «Sekss un lielpilsēta» zvaigznei Sintijai Niksonei 2006. gadā nācās pārciest krūts vēža operāciju. Aktrise pilnībā atlaba un turpina savu aktrises karjeru. Savukārt aktrise Kristīna Aplgeita, kura popularitāti ieguva, pateicoties populārajam amerikāņu televīzijas seriālam «Precējies, ir bērni», 2008. gadā uzzinot par krūts vēzi, pieņēma smagu lēmumu šķirties no abām krūtīm. Operācija noritēja veiksmīgi, un nākamajā gadā viņa laida pasaulē savu pirmo bērniņu.



Svarīgākais