Taizeme izraidīs Ziemeļkorejas ieroču kontrabandistus

Taizemes prokuratūra ir atsaukusi apsūdzības pret pieciem cilvēkiem, kuri pagājušā gada nogalē tika aizturēti par ieroču kontrabandu no Ziemeļkorejas uz Irānu. Prokuratūra pieļauj, ka aizturētie noziegumā ir vainīgi, tomēr viņi tiks atbrīvoti, lai nesabojātu Taizemes attiecības ar šo cilvēku mītnes valstīm Baltkrieviju un Kazahstānu.

Taizemes Ģenerālprokuratūra par apsūdzību atsaukšanu paziņoja pēc tam, kad ar Taizemes Ārlietu ministriju sazinājās Baltkrievijas un Kazahstānas pārstāvji. Tie izteica vēlēšanos aizturēto lietas izskatīt viņu pašu valstīs. No pieciem arestētajiem vīriešiem četri ir Kazahstānas valstspiederīgie, bet viens – baltkrievs, vēsta BBC. Viņi vadīja Gruzijā reģistrētu lidmašīnu Il-76, kas ceļā uz Ziemeļkoreju pēc kravas bija vairākas reizes piestājusi Centrālāzijas valstīs, un tai līdz nonākšanai Taizemē bija izdevies izvairīties no varas iestāžu uzmanības.

Lidmašīnas apkalpe noliedz, ka būtu zinājusi par ieroču kravu. Aizturētie esot domājuši, ka lidmašīna ved naftas ieguves iekārtas.

"Apsūdzību uzturēšana aizturētajiem Taizemē varētu negatīvi ietekmēt labās attiecības ar viņu valstīm," vakar paziņoja Taizemes Ģenerālprokuratūras preses pārstāvis Tanapičs Mulapruks. "Mēs esam nolēmuši atsaukt visas apsūdzības un izraidīt viņus uz mītnes zemēm." Tā kā aizturētajai lidmašīnas apkalpei nav bijis mērķa nelikumīgi vestos ieročus izmantot Taizemē, Ģenerālprokuratūra atzinusi, ka viņu tiesāšana uz vietas Taizemei nedotu nekādu labumu. "Mēs nesakām, ka viņi nav vainīgi, mēs tikai viņiem neizvirzām apsūdzību Taizemē," vakar sacīja Taizemes Ģenerālprokuratūras Krimināllietu nodaļas vadītājs Kajasits Pisanongprakans.

Ieroču kontrabandisti Bangkokā pērnā gada decembrī piezemējās, lai uzpildītu lidmašīnai degvielu, tomēr turpināt ceļu tai neizdevās. Varas iestādes lidmašīnā atklāja 35 tonnas ieroču, kas sūtīti no Ziemeļkorejas – sprāgstvielas, raķešgranātas, zeme-gaiss tipa raķešu daļas. Norādi, ka lidmašīnā varētu atrasties nelikumīga krava, Taizemes varas iestādes saņēma no ASV.

Pagājušā gada jūnijā pēc Ziemeļkorejas veiktā kodolizmēģinājuma un raķešu izmēģinājumiem ANO noteica jaunas sankcijas pret Phenjanu, aizliedzot tai eksportēt ieročus. Tiek uzskatīts, ka komunistiskā valsts ik gadus nopelna simtiem miljonu dolāru, tirgojot savas raķetes, raķešu daļas un citus ieročus tādām valstīm kā Irāna, Sīrija un Mjanma. Šī ieroču krava varētu būt pret Phenjanu noteikto sankciju pārkāpums.

Lai arī Taizeme ANO iesniegtā ziņojumā pavēstījusi, ka lidmašīna bija ceļā uz Irānu, tomēr šajā jautājumā ir pārlieku daudz neskaidrību, lai varētu teikt, ka Irāna bija sūtījuma iecerētā saņēmēja. Taizemes valdība norāda, ka Teherāna kā galamērķis ir bijusi iezīmēta lidmašīnas lidojuma plānā, bet tas vēl nenozīmē, ka uz turieni bija paredzēts nogādāt arī ieročus. Līdz šim veiktā izmeklēšana parāda, ka šā lidojuma rīkošanā bijušas iesaistītas vairākas holdinga kompānijas ar neeksistējošām adresēm Jaunzēlandē, Spānijā un citās valstīs un šī shēma bijusi paredzēta, lai slēptu ieroču kontrabandu.