G7 valstis atlaiž Haiti parādus

Pasaules septiņas vadošās industriāli attīstītās valstis jeb G7 ir apņēmušās dzēst Haiti parādus, lai nebremzētu zemestrīces skartās valsts atveseļošanos.

Par finanšu saistību dzēšanu G7 valstu sanāksmē Kanādas pilsētā Ikaluitā paziņoja Kanādas finanšu ministrs Džims Flahertijs un aicināja līdzīgi rīkoties arī citus starptautiskos aizdevējus. Precīzs Haiti parādsaistību apjoms G7 valstīm nav zināms, tomēr tas varētu būt relatīvi mazs, vēsta BBC. Haiti lielākās divpusējās kreditores ir Venecuēla un Taivāna, raksta BBC. Savukārt vēl vairāk naudas Haiti ir aizdevušas starptautiskās finanšu organizācijas.

"Mēs, G7, esam apņēmušies parādu atlaist, un visi lielā septītnieka valstu un Haiti divpusējie parādi nu ir dzēsti," sacīja Dž. Flahertijs divas dienas ilgušās G7 valstu finanšu ministru sanāksmes noslēgumā. "Jāatlaiž būtu arī Haiti daudzpusējie parādi starptautiskajām organizācijām, un mēs ar šīm institūcijām sadarbosimies, lai šādu rezultātu panāktu, cik ātri vien iespējams."

Lielbritānijas premjerministrs Gordons Brauns sacīja, ka "valstij, kas ir aprakta gruvešos, nav jābūt apraktai arī parādos." Savukārt ASV finanšu ministrs Timotijs Geitners solīja, ka ASV mēģinās vienoties arī par citu kredītu dzēšanu, ko Haiti ir parādā Starpamerikas attīstības bankai, Starptautiskajam lauksaimniecības attīstības fondam un Starptautiskajai attīstības asociācijai.

G7 valstu grupā ietilpst ASV, Francija, Itālija, Japāna, Kanāda, Lielbritānija un Vācija. Šīs valstis jau iepriekš bija saņēmušas aicinājumus atbrīvot Haiti no parādsaistībām. Haiti arī pirms 12. janvāra zemestrīces bija rietumu puslodes nabadzīgākā valsts, un dabas katastrofa to ir iedzinusi vēl lielākā postā. Daudzas valstis, kas pēc zemestrīces Haiti ir piedāvājušas palīdzību, bijušas gatavas dot naudu aizņēmuma formā, tādējādi atkal palielinot valsts parādsaistības.

Pagājušā gada jūnijā valstis jau vienojās dzēst 1,2 miljardus no 1,9 miljardu lielā Haiti parāda dažādiem aizdevējiem, tai skaitā Starptautiskajam valūtas fondam, Pasaules bankai un ASV valdībai, vēsta BBC. Tā bija daļa no Pasaules bankas palīdzības programmas nabadzīgajām un lielos parādos iestigušām valstīm, un septembrī Haiti valdība bija izpildījusi prasības kredīta dzēšanai.