Ukrainas vēlēšanās sīva sāncensība

Rīt gaidāmajā Ukrainas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā cīnīsies pašreizējā premjerministre Jūlija Timošenko un Viktors Janukovičs, kura iepriekšējos mēģinājumus kļūt par prezidentu Oranžās revolūcijas laikā izjauca J. Timošenko ar domubiedriem.

Vēlēšanu kampaņā viņi viens otru vairākkārt ir apsūdzējuši mēģinājumos viltot balsošanas rezultātus un melošanā vēlētājiem.

Apsūdzības negodīgumā

Kandidātu nesaskaņām vēl vienu iemeslu ir devis šonedēļ parlamenta pieņemtais likums, kas maina balsošanas noteikumus vēlēšanu iecirkņos. Likumprojekts ir V. Janukoviča vadītās Reģionu partijas iniciatīva. J. Timošenko bija aicinājusi prezidentu V. Juščenko likumu neizsludināt, bet viņš to tomēr ir izdarījis. Likumdošanas izmaiņas atceļ prasību, ka balsu skaitīšanas rezultātu var apstiprināt tikai tādā gadījumā, ja klāt ir divas trešdaļas no kandidātu pārstāvjiem, vēsta RIA Novosti. J. Timošenko uzskata, ka tas paver ceļu plaša mēroga krāpniecībai, savukārt V. Janukovičs nepieciešamību šo normu atcelt skaidroja ar to, ka J. Timošenko var izjaukt rezultātu apstiprināšanu, saviem pārstāvjiem liekot neierasties.

Jūlija Timošenko ir solījusi atkārtot 2004. gada Oranžo revolūciju, ja viņas konkurents Viktors Janukovičs centīsies viltot balsošanas rezultātus. 49 gadus vecā kandidāte paziņojusi, ka ir gatava rīkot masu protesta akcijas, lai apturētu konkurentu. "Ja mēs nespēsim nodrošināt tautas iespēju paust savu gribu un to, ka šī griba tiek pausta godīgā veidā, mēs tautu sauksim ielās," preses konferences laikā sacīja J. Timošenko. "Ja Janukovičs vēlas godīgu cīņu, mēs esam gatavi ar viņu sacensties. Bet, ja viņš krāpsies, mēs spēsim viņam stāties pretī tā, kā nekad iepriekš – pat ne 2004. gadā."

59 gadus vecais V. Janukovičs ir pārliecināts, ka viņa uzvaru neviens neapstrīdēs. "Nekādu Neatkarības laukuma protestu nebūs. Lietojot Neatkarības laukuma tehnoloģijas, tika uzrakstīta tumša mūsu vēstures lappuse." Savukārt tiekoties ar vēlētājiem Ukrainas austrumos, viņš sacīja, ka Oranžās revolūcijas piesaukšana ir J. Timošenko vājuma izpausme un parāda, ka viņa apzinās gaidāmo zaudējumu. "Vienīgie cilvēki, kuri dosies uz Neatkarības laukumu, ir tie, kuriem patīk tas, kas patīk Timošenko, – netīrumi, meli un neslavas celšana," sacīja politiķis. Arī citkārt abi konkurenti viens otram ir veltījuši apvainojošas piezīmes – J. Timošenko savu konkurentu ir dēvējusi par Austrumukrainas bagāto rūpnieku lelli, savukārt V. Janukovičs sāncensi apvaino par "skaistu melu" stāstīšanu.

Lai arī vēlēšanu pirmajā kārtā būtiski pārkāpumi netika konstatēti, tomēr sabiedrība kopumā ir skeptiska par vēlēšanu godīgumu. Pirms pirmās kārtas apmēram 40 procenti ukraiņu uzskatīja, ka vēlēšanās būs krāpšana, vēsta BBC.

Uzlabos attiecības ar Maskavu

Daži politikas speciālisti J. Timošenko draudus rīkot jaunas masu kustības saista ar viņas mēģinājumu pēdējās dienās pirms vēlēšanām iegūt maksimālu publicitāti. "Viņa mēģina panākt pretnostatījumu, vai nu lai panāktu kādu kompromisu, kas viņai varētu noderēt pēc vēlēšanām, vai arī lai atkāptos ar godu," aģentūrai Reuters saka politikas analītiķis Volodimirs Fesenko. Viņš domā, ka otrās Oranžās revolūcijas nebūs.

Turklāt ielu protestu haoss vai tiesāšanās par rezultātiem neļaus stabilizēties politiskajai situācijai un atjaunot sarunas ar Starptautisko valūtas fondu par apturēto 16,4 miljardu dolāru aizdevumu.

Kandidātu personības ir atšķirīgas - J. Timošenko ir harismātiska, bet V. Janukovičs ar spilgtumu neizceļas, un arī vairākums viņu atbalstītāju ir no atšķirīgām Ukrainas daļām. Tomēr viņu piedāvātās politikas pamatnostādnes ir līdzīgas, raksta Reuters. Viņi abi uzskata, ka ir jāintegrējas Eiropā, bet arī jāuzlabo attiecības ar Maskavu, kas ir sabojājušās pašreizējā prezidenta Viktora Janukoviča valdīšanas laikā. Atšķiras tikai attiecību ciešuma līmenis, ko abi politiķi vēlas redzēt, – J. Timošenko ir krietni labvēlīgāk noskaņota pret Eiropas Savienību nekā V. Janukovičs. Tomēr reāli politikas jautājumi kampaņas laikā ir palikuši otrajā plānā, un visvairāk uzmanības kandidāti velta viens otra zākāšanai.

Atšķirībā no pagājušās reizes Maskava nav skaidri paudusi atbalstu V. Janukovičam, lai arī ir darījusi zināmu, ka priecāsies par V. Juščenko termiņa beigām. Savukārt V. Juščenko ir paziņojis, ka neatbalsta nevienu no abiem kandidātiem. Viņa paša cerības iegūt vēl vienu prezidentūras termiņu ir izčākstējušas.

Iznākumu grūti prognozēt

Abu kandidātu pozīcijas ir līdzīgas, un pašlaik ir grūti prognozēt, kāds būs vēlēšanu iznākums. 17. janvārī notikušajā vēlēšanu pirmajā kārtā V. Janukovičs ieguva par desmit procentiem atbalstītāju vairāk nekā J. Timošenko, tomēr apmēram piektdaļa vēlētāju vēl īsi pirms pirmās kārtas nezināja, par ko balsot, un tāpēc izredzes uz uzvaru ir abiem kandidātiem. Likumdošana aizliedz publicēt publiskā viedokļa aptaujas divas nedēļas pirms vēlēšanām, tādēļ pašreizējā situācija nav zināma, vēsta BBC.

Svarīgākais