Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Pasaulē

VAKARA ZIŅAS: Tīna Tērnere – spēcīgas sievietes paraugs

© Scanpix

Tīna Tērnere ir dziedātāja, kuru apbrīno miljoniem cilvēku visā pasaulē. Savas karjeras laikā viņa sasniegusi tik iespaidīgas uzvaras, ka to ar uzviju pietiktu vairākām dzīvēm. Mūziķe nekad nav gājusi uz kompromisiem un allaž sev noteikusi visaugstākos mērķus. Prātam neaptverama slava, pīšļos satriekti sapņi, atdzimšana kā Fēniksam no pelniem un ilgi gaidītā mīlestība – tāds ir slavenās dziedātājas dzīves gājums.

Pēdējos 20 gadus rokenrola karaliene mitinās Šveicē, kur bauda laimīgu ģimenes dzīvi ar savu vīru Ervīnu Bahu, un koncertus sniedz tikai sava prieka pēc. Taču Tīnas Tērneres dzīve ne vienmēr bijusi tik bezrūpīga. .

No koncerta pie bērniem

Annai Mejai Bulokai (šāds ir Tīnas Tērneres īstais vārds) bija 17 gadu, kad viņa pirmo reizi sastapās ar Aiku Tērneru. Tolaik viņš jau bija īsta rokenrola zvaigzne, bet viņa tikai viena no neskaitāmajiem talantīgajiem skuķiem, kas dziedāja baznīcas korī un sapņoja par skatuvi. Sākumā Aiks neticēja jauniņās dziedātājas spējām, taču viņas vēlme dziedāt bija tik milzīga, ka meitene piespieda noklausīties, kā viņa dzied. Reiz Anna vienkārši paņēma mikrofonu un ļoti izjusti izpildīja Aikam dažas B.B. Kinga dziesmas. «Meitēn, izrādās, tu māki dziedāt,» pēc noklausīšanās izsaucās Tērners un pieņēma viņu savā grupā «Kings of Rhythm», kur meitene tika pie jauna vārda – Tīna. Aiks viņai pirka kažokus un augstpapēžu kurpes, deva padomus, kā ieveidot frizūru, aizveda pie zobārsta – vārdu sakot, cītīgi lipināja savu Galateju, paredzēdams viņas spožo nākotni.

Viņi bija tik tuvi kā brālis ar māsu, viņiem kopā bija ļoti jautri, un Tīna jutās neizsakāmi laimīga. Brīvdienās abi sēdās automašīnā un braukāja pa pilsētu. Aiks jaunajai favorītei stāstīja par savu līdzšinējo dzīvi un nākotnes sapņiem. Vienu brīdi Tīna sajuta, ka Aikam nepieciešama viņas palīdzība, un nodomāja, ka vīrietis nekad nespētu nodarīt viņai pāri. Mūziķis bija ļoti jauks pret jauno meiteni, bet diemžēl viņa nezināja Tērnera ēnas pusi. Viņš nemitīgi iesaistījās kautiņos, bet iemīlējusies Tīna allaž attaisnoja savu varoni un visā vainoja citus.

1962. gadā Aiks un Tīna apprecējās. Katru vakaru pēc koncerta Tīna steidzās uz mājām, kur viņu gaidīja četri dēli – Aiks juniors un Maikls bija Aika bērni no iepriekšējās laulības, Kreigs, kurš piedzima Tīnas īslaicīgā mīlas sakara rezultātā ar saksofonistu Reimondu Hilu, un pāra kopīgais bērns Ronalds.

Nespēj nošaut varmāku

60. un 70. gados Aika un Tīnas duets bija ļoti populārs. Koncerti un filmēšanās bija katru dienu, un šķita, ka radošajā un laulības dzīvē viss ir kārtībā. Diemžēl tā tas nebija. Aiks bija grupas līderis un pret visiem izturējās ļoti nežēlīgi un rupji, tāpēc ansambļa mūziķi bieži mainījās. Vienīgi Tīna palika uzticīga Aikam. Viņa joprojām ticēja, ka vīrs spēs tikt galā ar atkarību no narkotikām un līdz ar to mainīsies arī viņa attieksme.

Visi grupas dalībnieki zināja, ka Aiks sit savu sievu. Pirmo reizi viņš Tīnai iesita par to, ka viņa bez atļaujas bija palūgusi menedžerim nepalaist apritē neveiksmīgi ierakstīto skaņdarbu «A Fool in Love». Kopš tā laika Aiks labprāt iekaustīja sievu pēc smagas darba dienas, turklāt viņš centās sist tā, lai paliktu zilumi, jo visiem bija jāsaprot, kurš mājās ir saimnieks. Aiks visu ģimenes budžetu notrieca narkotiku iegādei, bet Tīna un bērni dzīvoja pusbadā. Ne reizi vien izmisuma pārņemtā sieviete, kamēr varmāka gulēja, bija ņēmusi pistoli un vēlējusies viņu nošaut, taču katru reizi pietrūcis drosmes to izdarīt. Reiz Aiks Tīnu piekāva pirms koncerta ģērbtuvē. Dziedātāja ar pietūkušu seju kāpa uz skatuves. Visu uzstāšanās laiku viņai no deguna tecēja asinis. Agrāk Tīna zilumus centās slēpt zem krietnas grima kārtas, taču kādu dienu sasitumi bija tik pamatīgi, ka tos bija neiespējami noslēpt no publikas.

Ilgi gaidītā brīvība

1976. gada jūlijā pēc kārtējā kautiņa Tīna ar 36 centiem kabatā beidzot aizgāja no Aika. Viņa piezvanīja pazīstamam juristam un lūdza palīdzību. Viņš aizdeva Tīnai naudu, ar ko iztikt pirmo laiku, un nopirka biļeti uz Kaliforniju, kur dziedātāja sāka jaunu dzīvi. Nākamā diena bija 4. jūlijs – ASV Neatkarības diena. Vēlāk Tīna Tērnere atzinās, ka nekad līdz tam šie svētki viņai nebija šķituši tik nozīmīgi un simboliski.

Tērnere atcēla visus ieplānotos kopīgos koncertus ar Aiku un sarīkoja dažus solokoncertus, lai nopelnītu kaut nedaudz naudas. 1978. gadā pēc 16 kopdzīves gadiem Aika un Tīnas laulība tika oficiāli šķirta. Par savu brīvību mūziķe samaksāja ar visiem saviem ietaupījumiem un visu sāka no baltas lapas. Tīnas Tērneres jaunā dzīve izrādījās daudz patīkamāka par veco – vairs neviens nenorādīja, ko un kā viņai darīt. Diezgan ilgu laiku dziedātāju neuztvēra kā solisti, bet pēc vairāku gadu neatlaidīga darba viņas karjerā notika straujš pavērsiens. 1984. gadā Tērnere izdeva albumu «Private Dancer». Nākamajā gadā mūziķe saņēma trīs «Grammy» balvas un piedalījās fantastikas grāvējfilmā «Trakais Maksis 3», kurā arī izpildīja vēlāk tik populāro dziesmu «We Don’t Need Another Hero». Kopš tā laika Tīnas Tērneres muzikālā karjera neapturami virzījās augšup.

Paradīze zemes virsū

2013. gadā pasauli aplidoja vēsts, ka Tīna Tērnere tomēr nolēmusi salaulāties ar savu ilggadējo mīļāko, vācu producentu Ervīnu Bahu. Viņi iepazinās 1985. gadā kādā ballītē Londonā. Tolaik Ervīnam bija 30 gadu – viņš bija tikai trīs gadus vecāks par Tīnas vecāko dēlu. Drīz vien dziedātāja devās līdzi savam mīļotajam vīrietim uz Šveici, kur dzīvo arī pašlaik. Svinīgā laulību ceremonija notika Cīrihes kantona pilsētā Kūsnahtē un bija slēgta ziņkārīgo acīm. Varas iestādes pat norobežoja Cīrihes ezeru un apturēja kuģošanu, lai pasargātu Tērneres īpašumu no liekas uzmanības. Kāzas notika saskaņā ar budistu paražām, ko dziedātāja piekopj kopš 70. gadiem. 120 kāzu viesiem tika palūgts ierasties baltos tērpos, savukārt līgavas kleita bija darināta modes namā «Armani», kura īpašniece un dizainere Roberta Armani ir Tīnas Tērneres tuva draudzene. Šajā prieka pilnajā dienā jaunlaulātie bija tikai tuvāko draugu un radu lokā.

Tērnere atzīstas, ka tagad viņa ir laimīga, dzīvo kā paradīzē un neko vairāk nevēlas. Dažreiz dziedātāja sniedz kādu koncertu, taču negrasās vairs rakstīt jaunas dziesmas, kaut gan saprot, ka pielūdzēji joprojām gaida no viņas kādu garadarbu. Tagad Tērnere visu sevi velta ģimenei, jo muzikālajā karjerā sasniegusi augstākās virsotnes un pratusi laikus apstāties.

Interesants fakts

1997. gadā Tīna Tērnere devās koncertturnejā pa ASV. Viens no koncertiem notika Hjūstonā, uz kuru, kā ierasts, visas biļetes bija izpirktas un kas beidzās ar katarsi starp klausītājiem. «Es atnācu uz koncertu, lai rastu drosmi pamest vīru, kurš mani regulāri sit. Šodien, pateicoties Tīnai, es atradu sevī spēku to izdarīt,» ar asarām acīs pēc koncerta stāstīja kāda klausītāja. Šīs sievietes stāsts nav vienīgais, jo daudzu gadu garumā Tīna Tērnere ar savu piemēru un dzīves pieredzi iedrošina sievietes, ka ar vardarbību ģimenē var un vajag cīnīties.