Krievija un Polija pieminēs Katiņas upurus

Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins ir ielūdzis savu Polijas kolēģi Donaldu Tusku uz pasākumu pirms 70 gadiem notikušās Katiņas asinspirts piemiņai.

Šī būs pirmā Krievijas rīkotā ceremonija, atceroties NKVD 1940. gada aprīlī rīkoto poļu karagūstekņu nogalināšanu – vairākums no viņiem bija armijas virsnieki un karavīri, kas sagūstīti 1939. gadā, kad Padomju Savienība un Vācija iebruka Polijā. Katiņa atrodas Smoļenskas apgabalā netālu no robežas ar

Baltkrieviju.

Polija ielūgumu ar prieku ir pieņēmusi un paziņojusi, ka tas varētu būt sākums abu valstu attiecību uzlabošanai. V. Putins ir izteicies, ka saprot šā slaktiņa nozīmi Polijas vēsturē. Viņš telefonsarunā ar D. Tusku sacīja, ka viņu abu kopīga parādīšanās aprīlī gaidāmajā ceremonijā varētu būt svarīgs simbolisks žests. Arī bijušais Polijas ārlietu ministrs Ādams Rotfelds, kurš pašlaik vada abu valstu strīdus jautājumu risināšanas komiteju, ir apsveicis Krievijas rīcību un nodēvējis ielūgumu par būtisku notikumu abu valstu attiecību uzlabošanā.

Iepriekšējais samiernieciskais Krievijas solis bija pērnā gada septembrī, kad V. Putins apmeklēja Poliju laikā, kad tur tika atzīmēta 70. gadadiena kopš iebrukuma Polijā un Otrā pasaules kara sākuma. Toreiz viņš poļu karagūstekņu nogalināšanu nodēvēja par noziegumu, bet aicināja piedot pārestības. Viņš teica, ka par Otrā pasaules kara izcelšanos sava daļa vainas jāuzņemas visām Eiropas valstīm.

Padomju Savienība pēc Katiņas zvērībām pusgadsimtu notikušajā vainoja nacistus, un tikai 1990. gadā PSRS prezidents Mihails Gorbačovs atzina, ka notikušajā ir vainojama padomju valsts un ka pavēli poļu nogalināšanai deva Josifs Staļins, raksta RIA Novosti. Vēlākos gados Krievija ir atteikusies atvērt savus arhīvus, kuros dokumentēti to dienu notikumi, turklāt tās tiesa ir nolēmusi, ka Katiņā notikušais nav apzīmējams ar jēdzienu "geno-cīds" – lai arī Krievija ir uzņēmusies atbildību par šaušanu. Tas ir saniknojis daudzus cilvēkus Polijā, raksta BBC.