Ziemeļkoreja Irānai sūtījusi ieročus

Taizeme pārtvērusi ieročus, ko Ziemeļkoreja bija sūtījusi Irānai. Šāda informācija ir atrodama slepenā ziņojumā, ko Taizemes vadība ir iesniegusi ANO Drošības padomes komitejai.

Taizemes varas iestādes konfiscējušas vairāk nekā 35 tonnas ieroču, kas atradās no Ziemeļkorejas lidojušā lidmašīnā. Pēc tam, kad lidmašīna bija veikusi ārkārtas nosēšanos Taizemē, arestēti arī pieci apkalpes dalībnieki. Operācija notikusi pagājušā gada decembrī.

Ziņojumu par notikušo Taizeme ir iesniegusi ANO Drošības padomes Ziemeļkorejas sankciju komitejai. Dokumentā, kas nonācis arī aģentūras Reuters rīcībā, teikts, ka ieroču kravā bija raķetes, detonatori, raķešu palaidēji un raķešgranātas. Lidmašīna savu ceļu sākusi Phenjanā, un tās mērķis bijusi Mērabādas lidosta Teherānā. Kā sūtītājs norādīts uzņēmums Korea Mechanical Industry.

Ziemeļkorejas ieroču sūtījums ir uzskatāms par ANO sankciju pārkāpumu. Sancijas ir noteiktas arī pret Irānu, tomēr tai noteiktie ierobežojumi neaizliedz importēt ieročus. Sagaidāms, ka Ziemeļkorejas sankciju komiteja nosūtīs Phenjanai un Teherānai informācijas pieprasījumu.

Pēdējo reizi sankcijas pret Ziemeļkoreju tika ieviestas pagājušajā gadā pēc tam, kad Ziemeļkoreja maijā veica savu otro kodolizmēģinājumu. Sankcijas tika noteiktas, lai ierobežotu Ziemeļkorejas ieroču tirdzniecību, kas pirms tam tai ļāva ik gadus nopelnīt vairāk nekā vienu miljardu dolāru un tādējādi veidoja būtisku valsts budžeta ieņēmumu daļu.

Ziemeļkorejas populārākie ieroči bija ballistiskās raķetes, ko pirka Irāna un citas Tuvo Austrumu valstis. Ieroču tirgošanas aizliegums, kā arī Dienvidkorejas sniegtās palīdzības mitēšanās ir radījusi pamatīgas problēmas Phenjanas režīmam. Rietumvalstis cer, ka šādā veidā izdosies piespiest Ziemeļkoreju atgriezties pie atbruņošanās sarunām. Būtisku panākumu Ziemeļkorejas uzvedības mainīšanā gan nav, un tā joprojām regulāri draud Dienvidkorejai ar karu.

ANO ģenerālsekretārs Bāns Kimūns ir solījis šomēnes uz Ziemeļkoreju nosūtīt divus sūtņus, lai apspriestu iespēju atsākt augsta līmeņa sarunas starp Ziemeļkoreju un ANO. Sūtņi pārrunās arī Ziemeļkorejas kodolieroču programmu un humānās palīdzības jautājumus, vēsta Dienvidkorejas ziņu aģentūra Jonhap. Abi diplomāti Phenjanā uzturēsies četras dienas, sākot no 9. februāra.