Amerikāņi mēģinājuši no Haiti izvest bērnus

© Scanpix

Haiti varas iestādes ir aizturējušas desmit amerikāņu kristiešus, kuri bija mēģinājuši no valsts izvest 33 bērnus. Aizturētie skaidro, ka vēlējušies bērniem palīdzēt, bet šāda nesaskaņota palīdzība ir pretrunā ar Haiti stingrajiem bērnu adopcijas noteikumiem.

Pagājušajā nedēļā aizturētajiem amerikāņiem no organizācijas New Life Children"s Refuge nav bijis vietējo varas iestāžu izdotu dokumentu, kas tiem ļautu vest bērnus. Tie ir bijuši Haiti zemestrīcē cietušie vecumā no diviem mēnešiem līdz 12 gadiem. Aizturētie paskaidrojuši, ka netālu esošajā Dominikānā tie veido bērnu namu, kurā vēlējušies nogādāt arī Haiti bērnus.

"Laikā, kad Haiti valdība ir nonākusi haosā, mēs vienkārši mēģinām darīt to, ko uzskatām par pareizu," aģentūrai AP paziņoja organizācijas preses pārstāve Lora Silsbija un paskaidroja, ka New Life Children"s Refuge mērķis esot palīdzēt pamestajiem un traumētajiem bērniem. Šajā reizē organizācijas pārstāvji gribējuši savākt līdz simt bērniem un aizvest tos uz viesnīcu kādā Dominikānas Republikas kūrortā, kur viņi veido bāreņu centru.

Amerikāņi ar savu rīcību ir uzjundījuši pamatīgu skandālu Haiti, kuras valdība ir noteikusi stingrus ierobežojumus adopcijas procedūrām, jo baidās, ka bez vecākiem palikušie bērni varētu kļūt par vieglu ķērienu cilvēku kontrabandistiem. Turklāt par daudziem bērniem, kas cietuši zemestrīcē, vēl nav zināms, vai viņi patiešām ir palikuši bez apgādniekiem. Lai novērstu bērnu nokļūšanu cilvēku tirgotāju tīklos un nepamatotu izbraukšanu no valsts, ikviena bērna adopcijas lietas gala atzinums ir jāparaksta premjerministram.

Vaicāta, vai viņa neuzskata par naivu mēģinājumu pārvest pāri robežai bērnus bez dokumentiem, L. Silsbija atbildēja, ka organizācija nekādā veidā nebūtu saistāma ar bērnu kontrabandu un organizācijas mērķi ir gluži pretēji. Lai kādi būtu bijuši mērķi, viņi ir iekūlušies pamatīgās nepatikšanās un apsūdzēti par dalību nelikumīgas adopcijas shēmā.

Amerikāņu organizācija skaidro, ka viņu nodomi ir bijuši vislabākie. ASV Aidaho štata Meridiānas pilsētas baptistu baznīcas mācītājs Klints Henrijs ir apstiprinājis, ka aizturētie desmit cilvēki ir daļa no organizācijas, kas Dominikānā veido bērnu namu jaunākajiem zemestrīces upuriem. ASV vēstniecības darbiniekiem, kas labdarus devušies apraudzīt, viņi apstiprinājuši, ka varas iestādes pret tiem izturas labi, vēsta CNN. Savukārt 33 bērni, ko aizturētie mēģināja pārvest pāri robežai, ir nogādāti bērnu namā netālu no Haiti galvaspilsētas Portoprensas.

Zemestrīce ir arī apgrūtinājusi daudzu bez vecākiem palikušo bērnu cerības tuvākajā laikā iegūt jaunas mājas, jo dabas katastrofas laikā iznīcināti daudzi dokumenti, kuros reģistrētas iesāktās aizbildniecības lietas, kā izskatīšana var ilgt gadiem. BBC vēsta par kādu amerikāņu ģimeni, kas pirms pusotra gada sākusi tolaik sešus mēnešus vecas meitenītes adopcijas lietu. Dienā, kad valsti satricināja zemestrīce, meitenītei palika divi gadi, un dabas katastrofa adopcijas procedūru ir tikai palēninājusi.