Bijušo Francijas premjeru attaisno nomelnošanā

Nikolā Sarkozī © Scanpix

Bijušais Francijas ministru prezidents Dominiks de Vilpēns ir attaisnots apsūdzībās par mēģinājumiem diskreditēt savas valdības iekšlietu ministru, pašreizējo prezidentu Nikolā Sarkozī, lai mazinātu viņa izredzes uzvarēt prezidenta vēlēšanās.

2004. gadā N. Sarkozī vārds kopā ar citiem politiķiem un uzņēmējiem parādījās sarakstā, kurā šie cilvēki nepatiesi tika saistīti ar nelikumīgu Luksemburgas bankas kontu. Parādījās ziņas, ka minētie cilvēki ir saņēmuši kukuļus no starptautiskiem ieroču tirgoņiem. Sarakstu saņēma arī D. de Vilpēns, kurš tika apsūdzēts par sazvērestības neapturēšanu pret savu politisko konkurentu N. Sarkozī. Abi politiķi bija prezidenta amata kandidāti 2007. gada vēlēšanās.

Tiesā D. de Vilpēns sacīja, ka zinājis par šādiem dokumentiem, tomēr tiesa nevarēja atrast pierādījumus, kas pierādītu – politiķis zinājis, ka šis saraksts ir safabricēts. Prokurori bija pieprasījuši piespriest viņam 18 mēnešu ieslodzījumu nosacīti un 45 000 eiro soda naudu. Tomēr tiesa neuzskatīja, ka D. de Vilpēns būtu rīkojies ļaunticīgi, un viņš tika attaisnots visās četrās apsūdzībās par neslavas celšanu, viltošanu, rīkošanos ar zagtu īpašumu un saistību nepildīšanu. Pēc sprieduma nolasīšanas tiesas zālē bija dzirdami atzinības saucieni, tomēr pats attaisnotais nekādas emocijas neizrādīja, vēsta BBC. Pēc tam sarunā ar žurnālistiem viņš pauda gandarījumu par iznākumu.

Lietā tomēr tika notiesāti vairāki citi apsūdzētie.

Sagaidāms, ka politiķis tagad atsāks savu karjeru un 2012. gadā varētu kandidēt prezidenta vēlēšanās, lai atkal mestu izaicinājumu N. Sarkozī. Pašreizējo prezidentu spriedums neiepriecina – viņš sava vārda nomelnotājus bija solījis "pakārt uz miesnieka āķa".

Svarīgākais