Uzrunā Obama sola jaunas darbavietas

Ikgadējā uzrunā tautai ASV prezidents Baraks Obama atzina, ka pēdējā gada laikā ir piedzīvojis politiskas neveiksmes, taču solīja turpināt iesākto veselības aprūpes reformas īstenošanā un jaunu darba vietu radīšanā.

B. Obamas atbalstītā veselības aprūpes reforma, kas ļautu valsts atbalstu medicīnas pakalpojumiem saņemt vairāk amerikāņiem un ir izraisījusi viņa politisko oponentu plašu pretestību, bija viena no viņa līdzšinējām prioritātēm. Kā norāda Reuters, tagad viņam nav bijis citas izvēles kā mainīt taktiku un prioritāšu priekšplānā izvirzīt citas aktualitātes, kas varētu gūt plašāku amerikāņu atbalstu.

"2010. gadā darba vietas būs mūsu pirmā prioritāte," sacīja B. Obama. Jāpiebilst, ka prioritātes saistībā ar iepriekšējo gadu būtiski tomēr nav mainījušās, jo arī pērn, kad prezidents pirmoreiz ar runu uzstājās Kongresā, viņa prioritātes bija darba vietu radīšana, enerģētikas un vides problēmu risināšana, un arī šogad šie jautājumi dominēja viņa runā. Gada laikā zaudēti ir 2,2 miljoni darba vietu.

Iepriekšējās prezidenta vēlēšanās B. Obama bija uzvarējis ar cerības un pārmaiņu saukli, tomēr amerikāņu neapmierinātība ar viņa darbību kopš tā laika ir pieaugusi, jo grūtā ekonomikas atkopšanās pēc krīzes un darba vietu trūkums, banku glābšana un lielie valdības tēriņi un parādi daudziem pilsoņiem likuši secināt, ka ASV politika attīstās nepareizi.

Mēģinājumi atgūt pilsoņu uzticēšanos bija jaušami arī viņa runas tonī – viņš taisnojās par politiskajām neveiksmēm un atzina, ka nav pienācīgi izskaidrojis sarežģīto veselības aprūpes likumdošanu. Tomēr prezidents par mēģinājumiem panākt veselības aprūpes sistēmas reformu, par ko ir bijušas daudzas iebildes, neatvainojās, lai arī uzsvēra, ka tā pašlaik ir nepieciešama vairāk nekā jelkad agrāk. "Mēs neapstāsimies," paziņoja B. Obama. Daļu nebūšanu viņš uzvēla arī partiju strīdiem, kuri "inficējuši" Vašingtonu un uz ko mudina arī masu saziņas līdzekļi. Vēl pirms dažām nedēļām prezidents varēja rēķināties ar uzvaru veselības aprūpes sistēmas reorganizācijā, bet, kad tradicionāli liberālajā Masačūsetsā senatora vēlēšanās uzvarēja republikānis Skots Brauns, demokrāti Senātā ir zaudējuši līdzšinējā pārliecinošā vairākuma sniegtās tiesības pārtraukt debates par likumprojektiem. Situāciju vēl vairāk draud pasliktināt novembrī gaidāmās Kongresa vēlēšanas.

"Cilvēkiem ir grūti," teica ASV prezidents un uzsvēra nepieciešamību radīt jaunas darba vietas, solīja piešķirt naudu mazo uzņēmēju nodokļu atvieglojumiem, kā arī ierobežot valsts tēriņus.

B. Obama arī vēlreiz izteicās, ka ekonomiskajās nedienās ir vainojams viņa priekštecis Džordžs Bušs, tiesa, vārdā viņu neminot. B. Obamas kritiķiem šāda taktika nav patikusi, un tie atgādinājuši, ka tā bija pašreizējā prezidenta ideja palielināt budžeta deficītu, piešķirot 787 miljardus dolāru ekonomikas stimulēšanas programmai. Pašlaik ASV budžeta deficīts ir 1,4 triljoni dolāru. Kā jauna iniciatīva bija solījums veidot komisiju, kam jāizstrādā priekšlikumi budžeta deficīta samazināšanai. Viņš arī solīja samazināt nodokļu atlaides naftas uzņēmumiem un fondu pārvaldniekiem.

Pasaulē

Donalds Tramps sola izbeigt karu Ukrainā 24 stundas pēc savas uzvaras vēlēšanās, bet vienīgā iespēja ievērot šo termiņu ir paziņot par padošanos, intervijā laikrakstam “Politico” sacīja bijušais NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Svarīgākais