Pēc Haiti zemestrīces joprojām atrod izdzīvojušos

© Scanpix

Divas nedēļas pēc Haiti zemestrīces zem gruvešiem ir atrasts izdzīvojušais, kurš ir bijis visizturīgākais dabas katastrofas upuris.

Septiņas balles stiprajā zemestrīcē dzīvību zaudējušo cilvēku skaits varētu sasniegt 200 tūkstošus. Pēc sākotnējiem grūdieniem valsti ir satricinājuši vēl 50 pēcgrūdieni.

"Vīrietis gruvešos bija pavadījis 12 dienas. Viņam bija lauzta kāja, un viņš bija zaudējis daudz ūdens," teikts ASV armijas izplatītajā paziņojumā. ASV karavīri, kas nosūtīti glābšanas darbos uz Haiti, viņu bija nogādājuši slimnīcā.

Izdzīvojušais bija stāstījis, ka zem gruvešiem kādā izlaupītā veikalā pakļuvis nevis aizpagājušajā otrdienā, kad Haiti pārsteidza zemestrīce, bet gan pēcgrūdienos divas dienas vēlāk. Lai arī vīrietis, kurš identificēts kā Riko Dibrivels, zem gruvešiem pakļuva pēc zemestrīces, viņš ir uzskatāms par visilgāk iesprostojumā izdzīvojušo upuri. Iepriekš glābējiem izdevies atrast cilvēkus, kuri zem drupām izturējuši desmit un 11 dienas, kā arī kādu 15 dienas vecu meitenīti, kura iesprostojumā pavadījusi septiņas dienas – gandrīz pusi no sava mūža.

Pagājušajā sestdienā Haiti valdība paziņoja par izdzīvojušo glābšanas operācijas pārtraukšanu, jo ir maz cerību atrast vēl kādu dzīvu upuri. Kopumā kopš zemestrīces glābēji atraduši vairāk nekā 130 dzīvi apraktos. Daudz vairāk dzīvību izglābuši paši haitieši, gruvešus atrokot ar rokām, vēsta BBC.

Zemestrīces dēļ bez pajumtes ir palicis apmēram viens miljons cilvēku. Haiti prezidents Renē Prevāls ir lūdzis starptautiskos palīgus piešķirt vairāk telšu izdzīvojušo izmitināšanai. Pirms maija, kad sāksies lietus sezona, cilvēkiem ir nepieciešams saņemt 200 tūkstošus telšu. Valdība ir ieplānojusi pārvietot 400 tūkstošus cilvēku, kuri pašlaik Portoprensā mīt pagaidu apmetnēs, uz telšu ciematiņiem ārpus pilsētas. Palīdzības darbinieki brīdina, ka gadījumā, ja nometnes kļūs pārlieku lielas, tajās var sākties tādas nevēlamas parādības kā laupīšana, izvarošana un organizētā noziedzība.

Jau tagad ANO miera uzturēšanas spēkiem bija jāizmanto asaru gāze, lai izklīdinātu tūkstošiem nemierīgu cilvēku, kas bija ieradušies saņemt pārtiku pie sagruvušās prezidenta pils. "Viņi nav vardarbīgi, bet tikai izmisuši," aģentūrai Reuters skaidroja miera uzturētāju pārstāvis Fernando Soaress. "Problēma ir tāda, ka visiem pārtikas nepietiek." ANO ārtikas programma kopš zemestrīces 450 tūkstošiem cilvēku ir nodrošinājusi gandrīz desmit miljonus ēdienreižu. ANO haitiešiem dienā piedāvā maksāt 3,77 dolārus un ēdināt par iesaistīšanos gruvešu novākšanā no ceļiem un citos zemestrīces seku likvidēšanas darbos.

Lai arī pasaules valstis ir solījušas Haiti piešķirt miljardiem dolāru, tomēr daudzi haitieši domā, ka liela daļa no šīs naudas nonāks korumpēto amatpersonu kabatās. Pēc Transparency International sniegtajām ziņām, Haiti valdība ir viena no visvairāk korumpētajām un mazefektīvajām pasaulē.