Krievija noliedz Baltijas flotes stiprināšanu

Krievijas armija, atbildot uz ASV plāniem Polijā izvietot savas raķetes, paziņojusi par plāniem pastiprināt savu Baltijas floti, savukārt Aizsardzības ministrija šādu versiju noliedz.

ASV Patriot tipa raķetes Polijā izvietos, jo ir atteikušās no iepriekšējiem plāniem Polijā un Čehijā būvēt raķešu vairogu. Krievijas ziņu aģentūra RIA Novosti, atsaucoties uz vārdā nesauktu avotu valsts jūras spēkos, vēsta, ka ASV raķetes Polijā izvietot varētu nākamo piecu līdz septiņu gadu laikā un tādā gadījumā Krievijai nāksies mainīt pieeju, "nosakot Baltijas flotes uzdevumus un militārās iespējas". Krievijas armija plānojot palielināt kuģu, zemūdeņu un arī lidmašīnu spēkus.

Lai arī Krievija neatbalsta ASV raķešu izvietošanu Polijā un uzskata to par nevajadzīgu un nedraudzīgu gājienu, aģentūrai Reuters Krievijas Aizsardzības ministrija skaidroja, ka Maskavas rīcība nav saistāma ar ASV raķetēm. "Krievijas flošu, tai skaitā Baltijas flotes, apbruņošana un modernizēšana notiek pašreizējās Bruņoto spēku reformas robežās un saskaņā ar valsts ieroču apgādes programmu," teikts ministrijas paziņojumā.

Šonedēļ Polija pavēstīja, ka ASV Patriot raķetes tiks novietotas valsts ziemeļu daļā, Moragas pilsētā, netālu no Kaļiņingradas. Kāda augsta Polijas Ārlietu ministrijas amatpersona izteicās, ka Maskavas iespējamie militārie plāni nerada Polijai tiešu apdraudējumu. "Krievija par Patriot raķetēm ir bijusi informēta vismaz pēdējos divus gadus, līdz ar to nav nepieciešamības reaģēt uz neoficiāliem komentāriem," sacīja amatpersona. Varšava skaidro, ka iecerei ASV raķetes izvietot apmēram simt kilometru no robežas ar Krieviju nav politiska pamata. Aizsardzības ministrs Bogdans Klihs stāsta, ka vienīgais iemesls šīs vietas izvēlei ir tāds, ka tur ir laba infrastruktūra.

Krievijas Baltijas flote ir bāzēta Kaļiņingradā, kas ir Krievijas vistālāk uz rietumiem esošā teritorija, kā arī Kronštatē pie Sanktpēterburgas. Flotē ietilpst dīzeļzemūdenes, militārās aviācijas nodaļa, meklēšanas un glābšanas kuteri un karakuģi. Flotes flagmaņkuģis ir iznīcinātājs Nastojčivij, kas tiek izmantots kopš 1993. gada.

Pirms ASV pērn atteicās no raķešu vairoga, Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs bija solījis, ka izvietos Kaļiņingradā raķetes Iskander, bet, kad Vašingtona šajā jautājumā pieņēma Maskavai tīkamu lēmumu, šie draudi tika atsaukti.

Pasaulē

Pēc naktī uz piektdienu Libānā notikušajiem Izraēlas triecieniem pazudis kontakts ar Hašemu Safiedinu, kas tika uzskatīts par triecienā 27.septembrī nogalinātā šiītu kustības "Hizbollah" līdera Hasana Nasrallas potenciālo mantinieku, sestdien pavēstīja augsta līmeņa avots grupējumā.

Svarīgākais