Krievija noliedz Baltijas flotes stiprināšanu

Eiropas Parlaments ir atbalstījis 25 Eiropas komisāra amata kandidātus, un tikai Bulgārijas izvirzītajai jaunajai kandidātei priekšā vēl ir eksāmens. Gala balsojums par Eiropas Komisijas sastāvu notiks nākamajā mēnesī.

Bulgārija šonedēļ atsauca starptautiskās sadarbības, humānās palīdzības un krīžu vadīšanas komisāra amatam izvirzīto Rumjanu Želevu, kura ir valsts premjerministre. Neuzticību viņai raisīja tas, ka politiķe tiek vainota ienākumu nedeklarēšanā, turklāt viņas vīrs varētu būt saistīts ar organizēto noziedzību. R. Želevas vietā Bulgārija ir izvirzījusi Kristalinu Georgjevu, kura Pasaules Bankas viceprezidente.

Pirms jaunā komisija var sākt darbu, tai ir nepieciešams Eiropas Parlamenta atbalsts. Parlaments nevar izgāzt kādu atsevišķu kandidātu, bet var noraidīt visu piedāvāto komisijas sastāvu. Eiropas Parlamenta prezidents Ježijs Buzeks vakar pavēstīja, ka saņēmis pēdējās vēstules no parlamenta komitejām, kas vētījušas piedāvātos kandidātus, un visi viņi, izņemot Bulgārijas kandidāti, ir saņēmuši pozitīvu novērtējumu. Neskatoties uz gala atbalstu, arī citi kandidāti dabūjuši uzklausīt parlamenta komisiju pārstāvju kritiku, un pēdējie deputātus par savu piemērotību pārliecināja digitālo lietu komisāres amata kandidāte Nēlija Krusa (Nīderlande), iekšlietu komisāres amata kandidāte Sesīlija Malmstrēma (Zviedrija) un nodokļu un muitas ūnijas, audita un pretkorupcijas komisāra amata kandidāts Aļģirds Šemeta (Lietuva).

9. februārī ir gaidāms jaunā komisijas sastāva oficiāls apstiprinājums - ja eiroparlamenta deputātiem nebūs lielu iebilžu pret jauno kandidāti no Bulgārijas. K. Georgjevas noklausīšanās ir paredzēta 3. februārī, vēsta European Voice.

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais